Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
In acest articol vom discuta despre modalitati de a preveni diabetul zaharat de tip 2 cu ajutorul nutritiei. Diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit deoarece este o boala care se produce prin mecanism autoimun, de aceea nu putem vorbi despre preventie prin nutritie. Pentru a revedea mecanismul autoimun de aparitie a diabetului zaharat tip 1, va rugam cititi articolul: Cauze diabet zaharat la copii.
Vom discuta despre cum afecteaza dieta organismul nostru si despre cum putem, prin nutritie, sa evitam aparitia unor probleme grave de sanatate, asa cum este diabetul zaharat tip 2.
Trebuie sa ne reamintim principalii factori de risc implicati in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Obezitatea impreuna cu mecanismul de insulinorezistenta asociat, valorile crescute ale grasimilor din sange (dislipidemie), hipertensiunea arteriala, cumulul afectiunilor mentionate mai sus.Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinoreziostenta si a revedea mecanismele de actiune a factorilor de risc va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat.
Vom discuta despre fiecare factor de risc in parte, din punct de vedere al alimentatiei, si vom incerca sa vedem cum reusim prin nutritie sa stopam acesti factori de risc, prevenind astfel aparitia diabetului zaharat tip 2.
Primul factor de risc si cel mai des incriminat in apariția diabetului zaharat de tip 2 este obezitatea si fenomenul de insulinorezistenta asociat obezitatii. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinoreziostenta va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat. Prin dieta putem preveni aparitia obezitatii sau o putem chiar trata, daca aceasta s-a instalat deja. Astfel, trebuie sa cunostem si sa evitam alimentele care ne ingrasa si sa limitam consumul sau chiar sa le excludem din alimentatie daca este nevoie.
Alimente care duc la aparitia obezitatii: dulciurile concentrate, indiferent daca sunt cu zahar sau fara. Includem aici si produsele asa zise dietetice, facute cu indulcitori. S-a dovedit ca si ele, pe termen lung, duc la dezvoltarea obezitatii. Nu este permis consumul acestor alimente in cantitati mari si in mod fecvent. Avem voie sa consumam o mini-prajitura sau o cupa de inghetata o data pe saptamana daca suntem cu o greutate normala. Daca suntem deja supraponderali sau obezi, nu avem voie astfel de dulciuri, ele nu trebuie sa se regaseasca in alimentatie.
Alte alimente care ingrasa sunt fructele. Desi naturale, ele au un continut crescut de zahar si duc astfel la aparitia depozitelor de grasime, ulterior a obezitatii. Portia de fructe pe zi, pentru o persoana normoponderala este de 300 grame de fructe pe zi. Asta inseamna un fruct mare sau doua fructe mici pe zi. O cantitate mai mare decat aceasta va duce invariabil la o crestere in greutate. Pentru persoanele obeze se recomanda chiar un consum si mai mic de fructe pe zi, putandu-se ajunge la o restrictie totala din cauza aportului mare de glucide.
Painea este un alt aliment incriminat in aparitia obezitatii. Consumul a mai mult de doua felii de paine la o masa, deci maxim 6 felii de paine pe zi, putand a fi daunator sanatatii chiar si la un om cu greutate normala. In cazul obezilor, painea se va reduce pana la doua felii pe zi, sau chiar eliminata complet.
Cartofii, orezul, pastele fainoase, trebuie si ele consumate cu portia pentru a preveni aparitia obezitatii. Astfel, un om cu un numar de kilograme normal va manca maxim 250 grame (continutul unei cani fierte) la o masa, iar consumul nu va fi asociat cu painea. In niciun caz nu vom manca cartof cu paine sau orez cu paine.
Alimentele mentionate mai sus, consumate in cantitati mari, pot duce la o acumulare in plus de kilograme, apoi poi duce la obeziate. Obezitatea da insulinorezistenta si în final apare diabetul zaharat de tip 2. Daca vom aveam grija de aceste categorii, vom reusi sa evitam obezitatea. In acest fel, prin nutritie, vom putea preveni riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2.
Un alt factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat este valoarea crescuta a grasimilor in sange (dislipidemia). Si acest factor poate fi controlat prin nutritie. Pentru a putea preveni aparitia cresterii nivelului de colesterol si trigliceride din sange, trebuie sa consumam alimente cat mai sarace in grasimi si sa avem grija la modalitatea lor de preparare. Astfel, vom manca carne slaba de pui, fara piele, curcan, vita, carne de porc slaba (pulpa, piept de porc – nu ceafa) sau peste. Toate acestea sa fie preparate la cuptor, fierte sau la gratar, niciodata prajite in baie de ulei. Reducand riscul aparitiei dislipidemiei, reducem si riscul de aparitie al diabetului zaharat tip 2.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice