Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Peste 40% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au si patologie cutanata. Mai mult, problemele pielii pot sa fie un semnal de alarma, sa indice debutul acestei afectiuni.
De cele mai multe ori, in situatia in care glicemia este ridicata, fiziologia pielii este modificata si de aceea aceasta este uscata, deshidratata, iar persoana in cauza simte prurit (mancarime). Totodata, pacientul este extrem de expus infectiilor cutanate.
In cele mai multe cazuri, problemele de piele ale diabetului pot fi gestionate prin diagnosticare precoce si tratament. Afectiunile dermatologice cu care se confrunta pacientii cu diabet zaharat sunt diverse, pot fi de exemplu, afectiuni infectioase care se pot trata, dar pot fi si afectiuni care nu au tratament. De regula, afectiunile infectioase bacteriene constau in infectii stafilococice, dar si fungice precum sunt candidozele sau leziunile micotice de tegument sau unghiale. In cazul acestora, exista tratament cu antibiotic sau cu antifungic care se va administra pana la rezolvarea infectiei. Insa, alte problemele ale pielii cu care se confrunta persoanele cu diabet zaharat nu au rezolvare.
Principalele probleme ale pielii sunt
Scleroderma diabeticului. Este o afectiune rara care afecteaza pielea, fiind intalnita la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, si care determina o ingrosare a pielii pe spatele gatului si a spatelui. Este esential sa existe un bun control al glicemiilor, iar anumite lotiuni pot fi de ajutor deoarece au rolul de a hidrata pielea bolnavului.
Vitiligo. O alta afectiune a pielii, frecvent asociata cu diabetul de tip 1 si mai rar cu diabetul de tip 2, afecteaza colorarea pielii. De cele mai multe ori, Vitiligo afecteaza pieptul si abdomenul, dar poate fi intalnita si pe fata. Boala se caracterizeaza prin disparitia melanocitelor dermice (celulele care produc melanina, pigmentul care da culoare pielii) si prin aparitia unor pete albe. Afectiunea are debutul in copilarie sau in tinerete, iar raspunsul la optiunile de tratament actuale este destul de greu.
Acanthosis nigricans. Acesta este un termen medical care defineste o problema a pielii care conduce la intunecarea si ingrosarea anumitor zone ale pielii, in special in pliurile pielii. Astfel, pielea devine cafenie sau maro si este catifelata. De regula, Acanthosis nigricans este intalnit in randul persoanelor supraponderale. Mai mult, specialistii sustin ca aceasta precede diabetul zaharat si este considerata a fi un marker al bolii.
Dermopatia diabetica. Boala se manifesta sub forma unor pete, si apare ca urmare a modificarilor vaselor de sange care iriga pielea, mai exact diabetul zaharat afecteaza inclusiv nervii periferici. De regula, petele de culoare maro deschis, cu aspect solzos apar pe partea din fata a picioarelor. Uneori acestea pot fi usor confundate cu petele de batranete de pe piele. Important de mentionat este ca petele nu dau niciun disconfort, de aceea tratament ramane la alegerea medicului specialist, fiind cazuri in care acesta considera ca nu este cazul de medicatie.
Necrobioza lipoidica sau nucrobioza diabeticorum, este o alta problema a pielii determinata de modificarile care au loc la nivelul vaselor de sange. Se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maronie sau galbena, pete care se pot mari in timp. Din pacate tratamente nu exista pentru aceasta afectiune.
Scleroza digitala. Este o afectiune care are ca manifestare ingrosarea pielii de pe degetele mainii. Sunt insa cazuri in care aceasta poate sa apara si pe pielea aferenta degetelor de la picioare. Boala este intalnita la o treime din pacientii care au diabet zaharat tip 1 si de multe ori se ajunge la rigiditatea articulatiilor. Tratament nu exista, insa aceasta poate sa fie prevenita printr-un bun control al glicemiilor, altfel spus este esential ca pacientul sa mentina zaharul din sange sub control.
Xantomatoza eruptiva este o alta afectiune cauzata de diabetul zaharat care nu este bine manageriat. De regula, apare la barbatii tineri, diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 si se caracterizeaza prin existenta unor umflaturi de dimensiunea bobului de mazare si uneori dau mancarimi. De cele mai multe ori, bubele apar pe spatele mainilor, ale picioarelor, pe brate, picioare si fese. Vestea buna este ca aceaste umflaturi sau eruptii cutanate dispar atunci cand controlul zaharaului din sange este restabilit. Tratamentul pentru xantomatoza eruptiva consta in controlul nivelului de grasimi din sange.
Boala buloasa a diabetului. Este o afectiune rara si care se manifesta prin blistere, adica leziuni ce-si fac aparitia pe spatele degetelor mainilor, pe degetele de la picioare sau pe antebrate si pe picioare. De regula, se regaseste la pacientii care au neuropatie diabetica, vestea buna fiind aceea ca trece fara tratament, insa pot sa reapara. Este esential ca persoana cu diabet zaharat sa tina sub control glicemiile, iar in cazul in care apar complicatii, adica zonele cu blistere se infecteaza, este necesara interventia chirurgului.
Granulom anular diseminat. Afectiune care se manifesta printr-un fragment de tegument care arata ca o zona ridicata pe piele, in forma rotunda sau de inel. Aceste eruptii apar pe degete, pe dosul mainii sau pe urechi, iar excrescentele pot sa aiba culoarea rosie sau maro. Tratamentul medical nu este de obicei necesar, dar uneori poate fi de ajutor un medicament cu steroizi topici.