Anca Rusen | Rubrica: Diabet zaharat tip 2 | 28 februarie 2019
Prof. dr. Gabriela Roman, președinta Federației Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice a acordat un interviu in exclusivitate site-ului Diabet AZ. Citiți mai jos un interviu extrem de important despre modul in care se poate preveni diabetul zaharat de tip 2 dar si despre complicatiile pe care le aduce obezitatea si bolile civilizatiei.
E confirmat deja faptul ca exista o legatura intre stilul de viata nesanatos si obezitate si o legatura intre obezitate si diabet. Cat putem preveni din complicatiile ulterioare ale diabetului printr-o educatie timpurie pentru un stil de viata sanatos si, implicit, pentru o alimentatie sanatoasa?
Odata cu cresterea prevalentei bolilor civilizatiei moderne – datorate cu precadere unui consum alimentar excesiv, unei diete dezechilibrate, bogate in grasimi, zaharuri si sarace in fructe si legume, lipsei de activitate fizica, consumului de alcool, fumatului in exces, s-a inregistrat si o crestere a prevalentei diabetului. In paralel cu aceste fenomene, s-a inregistrat, implicit, o scadere a pragului de varsta la care s-au raportat cazuri de diabet zaharat de tip 2, incidenta crescand si in randul populatiei tinere. Ce este important de retinut este ca diabetul de tip 2 poate fi prevenit, iar actiunile desfasurate in acest sens trebuie sa inceapa cu educatia populatiei generale, in sensul unui stil de viata echilibrat. Obezitatea la cei mici este o problema care ar putea sa le scape celor mari, dar exemplul celor mari influenteaza sanatatea si viitorul celor mici. Sfatul meu este ca parintii sa fie constienti de riscurile la care sunt supusi copiii lor si, in egala masura, sa fie deschisi in a primi consiliere, apoi, daca este cazul, ajutor specializat pentru a remedia situatia, asa cum se intampla in cadrul Programului “inCerc”, desfasurat in Romania in municipiile Ploiesti si Cluj-Napoca.
Cand vorbim despre ereditate, in diabet si obezitate? Si care este atitudinea corecta pe care trebuie sa o avem, atunci cand constatam ca cineva din familie are (sau a avut) diabet sau supragreutate: sa ne resemnam si sa acceptam ca „vom face si noi boala” sau sa cautam sa ne protejam, sa ne schimbam stilul de viata, pentru a preveni sau macar intarzia aparitia maladiei?
In ultimii zeci de ani, numarul romanilor care sufera de diabet s-a dublat, iar aparitia acestei boli este din ce in ce mai des asociata cu o alimentatie incorecta, obezitate sau suprapondere. De asemenea, prevalenta crescuta a obezitatii si supraponderii la copil a dus la aparitia si la cresterea progresiva a diabetului zaharat de tip 2 la aceasta categorie de varsta. Cu alte cuvinte, desi diabetul zaharat de tip 2 era in trecut caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, in ultimii ani, din cauza alimentatiei nesanatoase, bazate in special pe mancarea de tip fast-food, sucuri indulcite cu zahar/fructoza, dulciuri in exces si a lipsei de activitate fizica, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate a cunoscut cresteri ingrijoratoare, urmate de cazuri tot mai frecvente de aparitie a diabetului zaharat tip 2 la varste tot mai tinere. Asadar, resemnarea nu este solutia, ci, mai degraba, educarea continua in ideea de a preveni boli ale caror efecte le putem contracara.
Se spune despre diabet, ca si despre obezitate, ca sunt „boli ale civilizatiei”. Cu cat o societate este mai dezvoltata, cu atat creste riscul de a dezvolta aceste doua maladii. Pe de alta parte insa, „civilizatie” ar trebui sa insemne si o minte mai deschisa, mai pregatita pentru a actiona in sensul prevenirii sau tratarii acestui tip de boala. Care este, in mileniul al treilea, paradigma „civilizatie-educatie-obezitate (si/sau diabet)”?
Studiile ultimilor ani, realizate sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata cifre ingrijoratoare: afectiunile datorate stilului de viata modern au devenit dusmanul din umbra, care ataca nu doar generatia a doua si a treia, ci si generatia tanara. O premisa pentru aceasta scadere ingrijoratoare a varstelor la care se declanseaza bolile civilizatiei o reprezinta si faptul ca mai bine de 70% din bolile civilizatiei au cauze legate de alimentatia nesanatoasa. Progresele civilizatiei antreneaza, deci, si efecte secundare, insa informarea continua a populatiei si dorinta acesteia de a ramane informata spre a perpetua un stil de viata sanatos reprezinta solutii viabile.
Care este varsta ideala pentru a incepe constientizarea in privinta obezitatii si a diabetului si care/cine este primul „educator”, in acest sens?
Nu se poate vorbi despre o varsta ideala, copiii sunt supusi de timpuriu la exemplele familiale, ale comunitatii de care sunt inconjurati, ale dascalilor lor. Iata de ce formatorii de opinie trebuie sa intervina la a contracara stimulii externi nefasti si acele “ispite” constante pe care copiii le vad pe internet ori de care, poate, aud de la colegi. Cu cat se incepe mai devreme aceasta educatie, cu atat consecintele vor fi de bun augur. In cadrul Programului “inCerc”, s-a constatat ca, la acei copii deja cu risc de dezvoltare a diabetului de tip 2, intervalul de varsta 10-12 ani este unul propice activarii unor schimbari la nivelul stilului de viata ordonat. De asemenea, este foarte important ca parintii trebuie sa fie deschisi la educatia cu privire la diabetul zaharat de tip 2.