Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 14 noiembrie 2018
“Educatia terapeutica a pacientului cu diabet este extrem de importanta, fiecare pacient, pentru a trai normal, ar trebui sa fie <<un mic diabetolog>>. Si acest lucru este necesar, pentru ca trebuie luate o serie de decizii, in deplina cunostinta de cauza, in fiecare moment. Pacientii trebuie sa dobandeasca niste “indemanari”. Trebuie sa stie sa-si faca glicemia, tratamentul injectabil. De asemenea, ei trebuie sa invete care este relatia dintre tratamentul medicamentos (mod de actiune, doze, concentratia medicamentului in sange etc) si ora mesei, meniu, continutul in glucide al alimentelor (hidrati de carbon), tipul de hidrati de carbon. Ei trebuie sa stie cum influenteaza exercitiul fizic valoarea glicemiei si ce sa faca pentru a preveni hipoglicemia”, ne-a declarat prof. dr. Maria Mota.
Specialistul mai spus si ca pacientul trebuie sa cunoasca ce este hipoglicemia si sa-o recunoasca simptomele si semnele pentru a interveni imediat, acesta fiind o mare urgenta; trebuie sa stie cauzele ei, pentru a o putea preveni, dar si care sunt pasii de urmat pentru tratamentul ei.
“Invatam pacientii sa ingrijeasca zilnic piciorul pentru a preveni amputatia dar si alte complicatii grave ale bolii. Educatia o fac, in general asistentii medicali cu experienta in diabet, special instruiti, dar si medicii diabetologi. In plus, noi avem grija sa publicam si carti speciale de educatie a pacientului cu diabet”, ne-a mai spus medicul diabetolog.
In ultimii anii tratamentul diabetului zaharat a realizat mari progrese, pacientilor fiindu-le mult mai usor astazi decat acum 20 de ani.
“S-au facut progrese imense in tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de orice tip. Important este ca medicii sa se lupte cu inertia clinica (adica sa reevalueze permanent terapia pacientilor), iar pacientii sa fie <<activati>>, adica sa stie toate posibilitatile de tratament existente in lume si sa gandeasca ce medicament li s-ar potrivi cel mai mult. Inalta tehnologie a patruns si in diabet, as cita numai pompele de insulina “closed loop”, in care pompa de insulina este cuplata cu un sistem de monitorizare continua a glicemiei, care poate interveni in oprirea pompei de insulina, atunci cand anticipeaza ca exista risc crescut de hipoglicemie”, ne-a mai spus prof. dr. Maria Mota.