Prof. dr. Mirela Manea: “Depresia, factor de risc major in aparitia diabetului zaharat tip 2”

Anca Rusen | Rubrica: Factori de risc diabet tip 2 | 22 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul reprezinta una dintre urgentele majore ale sanatatii secolului 21 in intreaga lume, conform Federatiei Internationale de Diabet. Practic, diabetul zaharat este o tulburare metabolica datorata rezistentei la insulina sau a deficitului de insulina.

“Diabetul zaharat de tip 2 face parte din patologia varstei a treia, boala afectand mai mult de 20% din persoanele care au peste 60 de ani. De asemenea, se observa ca din ce in ce mai mult cum creste prevalenta diabetului zaharat la nivel mondial, astfel 1 din 11 persoane au diabet, iar 1 din 15 persoane manifesta o toleranta alterata la glucoza”, a explicat Mirela Manea, prof. dr. la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, prezenta la Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic.

Specialistul a mai spus si ca diabetul, din nefericire, alaturi de toate manifestarile si modificarile din organism actioneaza cu un risc crescut de declin fizic si cognitiv. Exista practic o legatura intre depresie si diabetul zaharat, vorbim de modificari care apar in depresie si care sunt potentate de diabet.

Ce modificari apare si in depresie si in diabet?

“Atat in depresie dar mai ales in diabet vorbim de nivelul cortizonului plasmatic. Atentie! Depresia nu este o boala supusa controlului voluntar. Exista o intersectare a simptomelor atat in depresie cat si in diabet si de aceea este necesar ca pacientul sa vina la medic, el nu are de unde sa stie, de exemplu, ca paresteziile date de diabet nu cumva sunt date si de la depresie”, a mai spus prof. dr. Mirela Manea.

Conform specialistului, deteriorarea cognitiva e frecvent intalnita in diabet dar si mai mult e intalnita in asocierea cu patologia psihiatrica. Depresia este o afectiune care duce la moarte neuronala, la nivelul hipocampului etc. Practic pacientul este varstnic, are diabet si are si depresie, iar la toti acestia calitatea vietii este mult deteriorata.

Principalele asemanari dintre depresie si diabet

In anul 2004, depresia reprezenta a treia cauza de dizabilitate la nivel global, iar pana in 2020 va deveni a doua cauza la nivel mondial, conform OMS.  De asemenea, daca diabetul zaharat avea o prevalenta de 2,8% in anul 2000, este estimat ca in 2030 sa se ajunga la 4,5%, conform OMS.

Medicul specialist a mai spus si ca depresia si diabetul sunt doua boli subdiagnosticate.

“Practic discutam de afectiuni care ajung sa fie diagnosticat fie intamplator, fie cand apare un incident major, fie in momentul in care apar complicatii, iar lucrurile acestea fac ca initierea tratamentului sa fie tradiva si de aceea poate chiar tratamentul in sine sa nu mai aiba aceeasi valoare, iar remisiunile sa fie de scurta durata, motiv pentru care o diagnosticare corecta a acestor doua afectiuni este extrem de importanta. O alta asemanare a celor doua boli este ca ambele sunt afectiuni cronice ce necesita tratament pentru perioade indelungata, uneori fiind si pacienti care au nevoie de tratament toata viata”, a punctat prof. dr. Mirela Manea.

Implicari si interactiuni intre depresie si diabetul zaharat

Totodata, conform medicului, depresia este factor de risc major in aparitia diabetului zaharat de tip 2, dar si in aparitia complicatiilor acestuia.

“De exemplu, o depresie netratata va duce la scaderea controlului glicemiei, desi pacientul urmeaza un tratament corect din punct de vedere al diabetologului, insa nu are tratament pentru depresie. De aceea, trebuie subliniat faptul ca tratamentul depresie are efecte semnificative favorabile atat in tulburarea afectiva, calitatea vietii, dar in acelasi timp are efecte benefice asupra controlului glicemic.In consecinta, este esentiala initierea tratamentului pentru depresie, dar trebuie sa se aiba in vedere ca tratamentul sa fie adecvat fara reactii la nivel metabolic astfel incat sa putem induce iatrogen modificarile de glicemie”, a mai spus specialistul de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia.

Reamintim ca in perioada 18-20 octombrie 2018, Societatea de Neuropatie Diabetica (NEURODIAB) a organizat a VI-a editie a Congresului National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, la hotel Ramada Parc din Bucuresti. Congresul NEURODIAB s-a bucurat de participarea unor reputati medici neurologi si diabetologi din Romania precum si a unor specialisti internationali de renume care au prezentat ultimele noutati din domeniu.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere