Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 martie 2019
Datele statistice sunt destul de ingrijoratoare, astfel 60-70% dintre cei diagnosticati cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie periferica sau isi vor pierde sensibilitatea la nivelul picioarelor. Iar pacientii cu picior diabetic si ulceratii au o rata de mortalitate cu 40% mai mare in urmatorii 10 ani decat cei care nu au diabet zaharat. 25% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta o ulceratie la picior.
Principalul factor agravant este dezechilibrul glicemic. Medicii spun ca o scadere cu numai 1% a hemoglobinei glicolizate (HbA1c) duce la reducerea numarului de decese si a complicatiilor micro si marcovasculare.
Specialistii spus si ca progresia neuropatiei diabetice este strans legata, ba chiar dependenta de controlul glicemic. Ei atrag atentia ca dezechilibrul glicemic este un important factor agravant al neuropatiei diabetice.
De asemenea, medicii spun ca prezenta neuropatiei diabetice este corelata semnificativ cu: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul de colesterol total si trigliceride. Dar si cu indicele de masa corporala (IMC), durata diabetului, nivelul si modificarea HbA1c.
In literatura de specialitate neuropatia diabetica este clasificata in: neuropatie senzitiva, motorie, senzitivo-motorie si neuropatie vegetativa.
Noaptea, simptomele devin mai pregnante.
In cazul neuropatiei motorii simptomele sunt: scaderea fortei musculare, pacientul incepe sa resimta o accentuata insensibilitate la mers, dar si greutati la ridicarea din pozitia sezut. Nu in ultimul rand, pacientul va avea anumite deformari la nivelul picioarelor.
Majoritatea pacientilor diagnosticati cu neuropatie diabetica au nevoie de tratament insituit imediat. Mai exact, bolnavul va primi un tratament farmacologic care au ca scop ameliorarea simptomelor dar si cresterea calitatii vietii.
Durerea neuropata poate sa afecteze grav calitatea vietii pacientului. Uneori, durerea neuropata poate sa devina severa, va limita mersul iar pacientul este la risc sa aiba depresie.
Acest articol este realizat cu sprijinul: