Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 2 noiembrie 2018
Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacientii cu afectiuni cronice ar trebui sa constituie o prioritate si sa fie inclusa in Strategia de Sanatate Publica, este una dintre concluziile Workshopului national pilot pe tema vaccinarii, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si European Patient Forum, la data de 1 noiembrie 2018.
”Vaccinarea persoanelor de diferite varste si variate grupuri populationale a devenit o necesitate. Pacientii cronici prezinta un risc crescut pentru infectiile care pot fi dobandite in contextul bolii de baza care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componenta importanta a ingrijirilor de sanatate, la nivelul global. Aplicarea recomandarilor stabilite pe baza dovezilor stiintifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cat si asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protectie trebuie sa faca parte din strategia de sanatate”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, presedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sanatatii, prezenta la eveniment.
Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a sustinut faptul ca este foarte important ca pacientii cronici sa aiba acces la vaccinare.
”Dorim sa deschidem astazi discutia pe tema vaccinarii pacientilor cu afectiuni cronice. In Romania, rata vaccinarii la pacientii cronici este 17,8% in conditiile in care acest procent ar trebui sa ajunga la 75%. Pentru Romania nu exista date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri tinta. Este important sa avem date concrete, pe baza carora sa previzionam nevoile existente. Pacientii cronici trebuie sa aiba acces la vaccinurile de care au nevoie”, a declarat Radu Ganescu.
La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adultilor cu afectiuni cronice, sunt ezitarile acestora la vaccinare, lipsa unor informatii specifice legate de vaccinarea in anumite conditii cronice, informatii de calitate sunt greu de gasit online, potrivit unei cercetari realizate in 2018 de European Patient Forum
In 2018, European Patient Forum a lansat proiectul pilot de informare in privinta vaccinarii cu titlul ”Increderea in vaccinare pentru pacienti, familii si comunitati”.
Obiectivul acestui proiect este sa construiasca incredere si sa creasca rata vaccinarii printre pacientii cu afectiuni cronice. De exemplu, daca un pacient cu diabet zaharat face o gripa nu este deloc bine, pot sa apara tot felul de complicatii pe fondul afectiunii de baza.
De asemenea, sustin specialistii prezenti la eveniment, populatia trebuie sa fie constienta de faptul ca vaccinurile ofera o imunitate mai puternica decat cea dobandita prin contractarea bolii. In plus, lipsa vaccinarii va duce la reaparitia unor boli. Mai exact, atunci cand copiii si adultii nu sunt vaccinati, boli infectioase care astazi nu sunt extrem de rare, de exemplu – difteria, poliomielita – pot sa reapara relativ repede.