Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Diabetul este una dintre cele mai grave boli cronice, care afecteaza toate categoriile de varsta si pentru care nu exista vindecare, ci numai terapie medicamentoasa menita sa tina sub control evolutia bolii. Insa respectarea unui regim alimentar poate duce la un bun control al bolii, in unele cazuri chiar fara medicatie in special in fazele initiale imediat dupa diagnosticare.
Regim pentru diabet pentru stoparea evolutiei
Totodata, regimul in diabet este esential pentru stoparea evolutiei bolii si implicit a aparitiei complicatiilor. In fond, diabetul este o afectiune cauzata nu doar de o predispozitie genetica, ci si de dezechilibre ale metabolismului, cauzate de alimentatia nesanatoasa, combinata cu stilul de viata dezordonat, sedentarismul si consumul excesiv de alimente hipercalorice si cu un continut mare de zaharuri.
Asadar, respectarea corecta si permanenta a unui regim alimentar in diabet nu este o simpla recomandare, ci o componenta de baza a terapiei impotriva diabetului. De asemenea, foarte important este ca regimul alimentar sa fie insotit de un program corect de exercitii fizice care sa ajute la un control bun al bolii.
Reguli alimentare de baza de respectat pentru un diabet zaharat bine controlat
Regimul pentru diabet trebuie sa contina cat mai multe legume si fructe proaspete de sezon. Evita sau consuma cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza: banane, struguri, prune, pere, fructe exotice . In schimb, poti include in regimul alimentar pentru diabet fructe precum grapefruit, pomelo, pepene galben, pepene rosu, kiwi, capsuni.
Fa-ti un obicei din a manca zilnic lactate, insa cu un continut scazut de grasime ( dar nu neaparat 0% grasime, de ales cele semidegresate). Fereste-te de produsele lactate din comert imbogatite cu arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece sunt extrem de daunatoare si contin o multitudine de zaharuri rafinate. Mizeaza pe iaurt slab, lapte semi-degresat, branza de vaci.
Consuma cu moderatie cereale integrale – fulgi de ovaz, de grau, orez brun, paine graham. Acestea sunt bogate in fibre si iti ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp , dar sunt deasemena surse de glucide, deci cresc glicemia- ele se mananca in portii mici, cu moderatie.
Mananca seminte precum fistic, nuci sau caju, deoarece reduc riscul de boli cardiovasculare. Atentie, in regimul pentru diabet acestea trebuie consumate cu moderatie si in stare naturala (fara sa fie prajite sau imbogatite cu diverse condiment). Aceste seminte contin cantitati importante de grasimi.
Consuma alimentele in stare proaspata, pentru a te bucura de proprietatile nutritive ale acestora.
Alege alimente cu un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi: peste, pui fara piele, soia-tofu, leguminoase-fasole boabe, mazare, linte, naut .
In regimul pentru diabet se poate consuma unul sau doua oua pe zi, de 2-3 ori pe saptamana (este dovedita stiintific lipsa de corelatie intre ou si cresterea colesterolului, deci nu sunt necesare precautii suplimentare) .
Consuma alimente bogate in calciu si alimente bogate in potasiu, precum: portocale, pomelo, spanac, broccoli, varza.
In regimul pentru diabet este indicat sa consumi carne rosie- vita sau porc (carne slaba) cat mai rar, de maximum doua ori pe saptamana, in portii mici.
Recomandari in regimul de diabet
Dieta alimentara recomandata in diabet trebuie sa fie completata de un program zilnic de exercitii fizice, care sa stimuleze activitatea metabolica si sa previna surplusul de greutate. Acest lucru deoarece, de cele mai multe ori, diabetul este asociat si declansat (accelerat ca aparitie) de tulburarile de greutate.
Pentru a fi eficient, regimul alimentar in diabet trebuie sa respecte schema clasica a meselor zilnice: trei mese principale si doua gustari intre ele. Ai grija sa iei ultima masa cu cel putin 2- 3 ore inainte de somn, astfel incat organismul sa aiba timp sa proceseze hrana.
Alimente interzise in diabet
Evita cat poti de mult preparatele din comert si incearca sa gatesti acasa majoritatea felurilor de mancare pe care le consumi. Chiar daca unele produse sunt promovate sub eticheta de “produs bio”, nu poti avea siguranta si controlul asupra cantitatii de ingrediente folosite (sare, zahar). Aceasta recomandare este obligatorie mai ales in cazul dulciurilor si a produselor de patiserie/cofetarie.
Elimina sarea din alimentatie sau redu semnificativ aportul acestui condiment. Consumul de sare favorizeaza retentia apei, bolile cardiovasculare, problemele renale si cresterea tensiunii arteriale, tulburari care asociate diabetului pot cauza numeroase complicatii.
Spune nu produselor de patiserie si la cele de panificatie si limiteaza-te la consumul de paine integrala si la produse precum biscuit din ovaz, dietetici.
Evita grasimile nesanatoase si rafinate si consuma-le cu moderatie pe cele sanatoase: – uleiuri vegetale – de ex ulei de masline sau ulei de canola.