Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat care are o prevalenta de peste 33% printre pacientii diabetici. In tarile dezvoltate, retinopatia diabetica este principala cauza de orbire la persoanele cu varste intre 20 si 65 ani. Evolutia bolii este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.
Datele statistice recente arata ca majoritatea pacientilor cu o vechime a diabetului de cel mult 10 de ani dezvolta retinopatie diabetica. Dintre acestia, 5,6% prezinta edem macular clinic semnificativ, iar 7,9% prezinta retinopatie diabetica ce ameninta grav vederea. Mai mult, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, retinopatia este rara in primii 5 ani de la debutul bolii. Insa, in cazul diabetului de tip 2, retinopatia poate fi deja instalata cand afectiunea este descoperita. Medicii sustin ca dupa 10 ani de boala, 70% dintre pacienti au un stadiu mai usor sau mai sever de retinopatie.
Din pacate, de cele mai multe ori, pacientii care au retinopatie nu au nici un simptom, mult timp dupa instalarea bolii. De aceea, este absolut necesar controlul oftalmologic anual. Mai multe despre principalele simptome cititi aici.
Retinopatia diabetica are 2 forme distincte:
Edemul macular este o complicatie care poate aparea in fiecare din cele 2 forme.
Forma neproliferativa este caracterizata prin diferite afectari ale vaselor mici de sange, care pierd cantitati de lichid. Aceasta duce in timp la ingrosarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea. Retinopatia neproliferativa apare de cele mai multe ori in forma usoara, insa ea poate sa fie si moderata sau severa. De asemenea, este important de mentionat ca desi nu duce la pierderea vederii, aceasta forma de retinopatie duce la scaderea acuitatii vizuale.
Forma proliferativa este caracterizata prin aparitia unor neovase la nivelul nervului optic sau al retinei. Acestea pot duce la aparitia sangerarii in interiorului ochiului, in vitros, fapt ce conduce la o scadere dramatica a vederii sau chiar la dezlipirea retinei. Retinopatia diabetica proliferativa RDP afecteaza 5-10 % din populatia diabetica. Pacientii cu diabet zaharat tip I au risc de RDP de 60% la 30 de ani.
Singura solutie pentru prevenirea orbirii este diagnosticul retinopatiei diabetice cat mai devreme. Preventia se realizeaza prin controale regulate la medicul specialist oftalmolog si efectuarea analizelor recomandate de acesta.
Controlul anual al fundului de ochi depisteaza boala inainte de aparitia primelor simptome.
Concret, numai examinarea fundului de ochi care se realizeaza obligatoriu cu picaturi care dialata pupila, la pacientul cu diabet zaharat permite stabilirea diagnosticului.
Odata stabilit diagnosticul, medicul specialist oftalmolog va stabili daca pacientul respectiv are nevoie de tratament cu laser pentru oprirea leziunile aparute sau daca este necesar sa se realizeze o injectare intraoculara a unor substante cu rolul de a elimina edemul macular. De asemenea, mai exista si varianta vitrectomiei – o tehnica chirurgicala cu ajutorul careia se pot indeparta membranele ce tractioneaza retina din interiorul ochiului.
In esenta, este foarte importanta diagnosticarea precoce si tratamentul leziunilor care pun in pericol vederea, inainte ca acuitatea vizuala sa fie afectata iremediabil.
Asa vede un om sanatos | Asa vede un pacient cu distrugeri ale vaselor de sange pe retina |
Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon