Rolul controalelor periodice si importanta masurarii glicemiei

Anca Rusen | Rubrica: Controale medicale periodice | 2 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala cronica, progresiva. Tratamentul diabetului zaharat trebuie sa fie tinut de pacient toata viata, la fel si regimul alimentar. In cazul in care diabetul nu este corect gestionat, complicatiile bolii apar mult mai repede si mult mai agresiv ca manifestare.

Medicii sustin ca exista doua metode pentru evaluarea controlului diabetului zaharat. Prima este aceea de masurarea constanta a glicemiei din sange, iar a doua este aceea de masurare a hemoglobinei glicate HbA1c.

Masurarea glicemiei

Masurarea glicemiei din sange se poate realiza prin doua metode. De exemplu, glicemia din sange poate fi masurata aleatoriu printr-o proba prelevata in orice moment al zilei, dar poate fi masurata si atunci cand pacientul nu a mancat nimic timp de minimum 8 ore inainte de recoltare.

Pacientul ar trebuie sa se straduiasca sa mentina nivelul zaharului in sange de sub 140 mg / dl și, de preferinta, mai aproape de intervalul de 70 pana la 120 mg / dl. De asemenea, ideal este ca monitorizarea zaharului din sange sa fie realizata de 4 ori pe zi, sau chiar mai des pentru a putea avea un real control al glicemiilor. Rezultatele masuratorii sunt esentiale mai ales pentru ajustarea dietei si a medicatiei. De aceea, medicul diabetolog sustine ca masuratorile glucozei din sange se fac inainte de fiecare masa si inainte de culcare. Aceste monitorizari ajuta si la prevenirea hipoglicemiei peste noapte (scaderea zaharului din sange).

Jurnalul masuratorilor

De asemenea, este foarte bine daca pacientul cu diabet zaharat ar tine cu jurnal al acestor masuratori ale zaharului din sange. Masuratorile ajuta si medicul atunci cand trebuie sa modifice de exemplu, medicatia.

Totodata, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa-si masoare periodic hemoglobina glicozilata HbA1c. Aceasta analiza se realizeaza la un spital, intr-un laborator, nu acasa, de pacient. Cu ajutorul acestei analize se poate afla ce nivel de glucoza din sange a avut pacientul in ultimele 2 pana la 3 luni. In cazul in care concentrațiile de glucoză din sange au fost in curs de desfășurare aproape de normal in acest timp, nivelul hemoglobinei A1c va fi aproape de valorile observate la persoanele normale. Dar daca nivelul zaharului din sange a crescut in timpul ultimelor luni, nivelul hemoglobinei A1c va fi ridicat. Mai ales pacientii cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca aceasta analiza o data la 3 luni, insa cei care au diabet zaharat de tip 2 o pot face mai rar.

Numeroase studii au aratat că controlul glicemiei in diabet zaharat se corelează cu scăderea incidenței complicațiilor diabetice.

Alte investigatii necesare pacientilor cu diabet zaharat

O persoana cu diabet zaharat trebuie sa-si verifice zilnic picioarele. In acest mod pot fi identificate eventualele probleme, de exemplu infectii ale piciorului.

Pacientul cu diabet zaharat trebuie sa faca cel putin o data pe an un control la medicul specialist oftalmolog. Nu trebuie neglijat faptul ca retinopatia diabetica este cea mai frecventa boala oculara diagnosticata la bolnavii de diabet, dar acestia pot dezvolta si alte boli precum sunt cataracta, glaucomul.

Pacientul diabetic trebuie sa faca o data pe an controale si investigatii la medicul specialist cardiolog. Diabetul zaharat este unul dintre factorii de risc ai accidentului vascular cerebral dar si a altor afectiuni coronariene.

Medicul nefrolog este un alt specialist la care pacientul cu diabet zaharat trebuie sa mearga la control periodic. Nu trebuie uitat faptul ca nefropatia diabetica este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat si persoanele cu tensiune arteriala crescuta. Totodata, nefropatia diabetica este o complicatie grava intalnita la pacientii cu diabet zaharat fie de tip 1, fie de tip 2. Datele statistice arata ca pana la 40% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta in cele din urma afectiuni renale. De aceea, medicii sustin ca pentru a reduce riscul de aparitie a bolii renale diabetice trebuie sa-ti tratezi, sa-ti gestionezi corect diabetul zaharat. Cu un tratament optim si eficient al diabetului zaharat, poti preveni sau macar intarzia boala renala diabetica.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

Etichete: / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere