Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 11 decembrie 2018
Incidenta obezitatii a atins cote alarmante in lume. Si Romania este campioana la obezitate. Specialistii sustin ca drumul de la obezitate la prediabet si la diabet zaharat de tip 2 este foarte riscant si de multe ori scurt. Vestea buna este ca schimbarea stilului de viata duce la prevenirea obezitatii, dar si la evitarea transformarii unui diagnostic de prediabet in diabet zaharat de tip 2.
Rolul familiei in schimbarea stilului de viata este esential, educatia nutritionala se invata inca de pe bancile gradinitei si trebuie continuata la scoala. Bunele obiceiuri legate de stilul de viata se formeaza intre 3 si 5 ani, varste ideale pentru a incepe profilaxia obezitatii.
Principalii factori care au determinat epidemia de obezitate sunt alimentatia hipercalorica si sedentarismul. In plus, relatia dintre aparitia obezitatii si timpul petrecut de un copil in fata calculatorului este clar demonstrata. Dificila este insa corectarea obiceiurilor alimentare nesanatoase sau combaterea sedentarismului. Aici, rolul familiei devine hotarator. Practic, copilul va invata exact ceea ce vede acasa. Ideal ar fi ca intreaga familie sa se mobilizeze, sa-si schimbe stilul de viata, din grija pentru copil si din responsabilitate pentru ei toti.
„Obezitatea, odata aparuta, are o evolutie naturala spre agravare, cu cresterea continua a greutatii. Indicat este ca obezitatea sa fie prevenita. Medicul de familie, medicul pediatru ar trebui sa urmareasca atent cresterea si dezvoltarea fiecarui copil in parte si sa ajute la educatia familiei pentru a se institui un stil de viata sanatos. Astfel se va evita supraalimentatia, cresterea in greutate, se va acorda o atentie deosebita sportului corelat cu varsta si starea de sanatate. Fiecare medic, indiferent de specialitate, ar trebui sa depuna eforturi pentru combaterea obezitatii, in situatia in care peste 60% din populatia adulta a Romaniei are surplus ponderal (studiul PREDATORR). Copiii de astazi cu suprapondere si obezitate vor fi adultii obezi de maine”, a explicat prof. dr. Maria Mota, unul dintre cei mai buni diabetologi din Romania.
Medicul a mai spus si ca un copil obez are un risc mai mare de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inima, osteoarticulare, endocrine, atat in perioada copilariei, dar mai ales in perioada de adult.
Mai exact, acesta este predispus la complicatii cardiovasculare: hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardio-circulatorie, tromboflebite. Dar si la complicatii ale pielii, de exemplu la vergeturi, celulita, eczeme, tegumente cu aspect uscat. Extrem de important sunt si complicatiile in plan afectiv: respect de sine scazut, sentiment de inferioritate, izolare, anxietate, depresie.
Datele statistice arata ca prevalenta prediabetului la populatia adulta a Romaniei este de 16,5%, iar a diabetului – 11,6%.
Medicii spun ca prediabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange (glicemie crescuta), dar nu suficient de mult pentru a fi diagnosticat ca diabet. Odata ce o persoana are prediabet, evolutia in timp va fi spre pierderea continua a functiei beta-celulare, ceea ce va conduce, de regula, la diabet de tip 2.
Din pacate, studiile au aratat ca majoritatea persoanelor cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 in decurs de 10 ani, cu exceptia cazului in care isi schimba stilul de viata. Mai exact, persoana in cauza trebuie sa slabeasca, sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa inlocuiasca sedentarismul cu miscarea fizica. Insa toate aceste modificari sunt greu de realizat, de aceea modificarile este bine sa fie facute la nivelul intregii famili, nu doar de cel bolnav.
Cel mai frecvent acest tip de diabet este asociat cu obezitatea. Datele statistice arata ca peste 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt, sau au fost, supraponderali, sau obezi. La debut acest tip de diabet poate fi tratat doar prin dieta si eventual antidiabetice orale. Cu timpul insa, majoritatea pacientilor vor ajunge sa necesite tratament cu insulina pentru controlul glicemiilor.
„Principalele cauze sunt alimentatia nesanatoasa si sedentarismul, asociate intr-un procent ridicat cu obezitatea”, a mai spus prof. dr. Maria Mota.
Pacientii cu obezitate, cu prediabet, care sunt la risc de a face diabet zaharat de tip 2 au nevoie de consiliere, la fel si familiile lor. Este esential ca ei sa inteleaga riscurile acestor afectiuni si sa invete cum sa previna complicatiile.
„Psihoterapia este un «instrument» care are rolul de a sustine pacientul in momente dificile. Scopul ei este activarea resurselor personale ale persoanei, care sa contribuie la gasirea de solutii si strategii de a face fata unei situatii cu potential anxiogen. Pentru pacientii aflati la risc de a face diabet zaharat de tip 2, suportul psihologic este foarte important. Pacientul are nevoie sa gaseasca modalitati de schimbare a unor obiceiuri vechi – devenite disfunctionale – in contextul bolii si inlocuirea lor cu obiceiuri noi, care sa sprijine imbunatatirea si mentinerea unor parametri de sanatate necesari. Acest aspect implica intreaga familie, este nevoie de suport, sustinere si indrumare, intr-un cadru securizant si specializat, este nevoie ca familia sa fie sustinuta emotional de un specialist”, a explicat psihologul Dana Tudor.
Psihologul a mai subliniat si importanta consilierii parintilor al caror copil a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 sau cu prediabet. Este esential ca parintii sa-l sustina, dar ca sa faca acest lucru ei trebuie sa inteleaga intai boala si pericolul la care copilul lor este expus, daca nu se iau masuri urgente. Rolul lor este de a-i face sa manance sanatos, dar si sa indrageasca sportul.
„Parintii au nevoie de suport, de incurajare, au nevoie sa se sustina in relatiile din cadrul familiei si sa inteleaga ca oferirea unui climat emotional pozitiv ii ofera copilului incredere si siguranta, resurse care il vor sprijini in lupta cu boala. Familiile sunt indrumate sa gaseasca cele mai bune strategii care sa-i sustina in acceptarea schimbarilor. Astfel vor gasi resurse sa mearga mai departe, activand la nivel psihic capacitatea lor de rezilienta. Nu este simplu, dar parintii au capacitati nebanuite de a «lupta» cu orice provocare pe care viata o lanseaza catre copilul lor”, a mai completat psihologul.
„Referitor la copiii cu diabet zaharat din Romania, datele sunt mult mai exacte, exista un registru national al copilului cu varste sub 18 ani. Iata datele din anul 2017: erau dispensarizati 3.140 de copii cu diabet, de orice tip (78,6/100.000); dintre acestia, 62 (2% dintre copiii cu diabet) aveau diabet de tip 2, adica acea forma pe care, pana relativ recent, o aveau bunicii, apoi parintii. Prevalenta diabetului de tip 2 la copii ar fi astfel de 1,55/100.000. Este insa posibil ca o mare parte dintre copii sa nu fie diagnosticati sau inregistrati cu diabet. Prevalenta prediabetului la populatia adulta a Romaniei este de 16,5%, iar a diabetului – 11,6%”, a completat prof. dr. Maria Mota.