Sedentarismul

Sursa healthykids.nsw.gov.au

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ar putea fi destul de usor in zilele noastre stati tolaniti in fotoliu si sa va relaxati. Viata noastra de zi cu zi este plina de tot felul de tehnoligii care ne usureaza munca, de noi gadgeturi si dispozitive electronice de divertisment.

Desigur, o multime de activitati sedentare – sau „statice” – au beneficii si ar trebui sa fie incurajate, cum ar fi interactionarea cu prietenii si familia, lectura, hobby-urile – si rezolvarea temelor!

Problema reala este gasirea unui echilibru corect intre activitatile sedentare si cele fizice. Prea mult sedentarism poate fi un factor de risc pentru copii si adolescenti transformandu-i in supraponderali si obezi.

In fiecare saptamana, elevii de clasa a 6-a dintr-o scoala gimnaziala din SUA petrec 34 de ore din timpul liber, angajati in activitati sedentare. Pentru elevii din clasa a 8-a, aceasta cifra creste la 41 de ore, iar pentru cei din clasa a 10-a ajunge la 45 de ore.

Cea mai populara activitate

Dintre toate activitatile sedentare, timpul petrecut in fata micului ecranvizionare TV sau a DVD-urilor si jocurile pe calculator – este cea mai populara activitate. In aceasta scoala, aproximativ jumatate din timpul dedicat activitatilor sedentare, implica recreere in fata miului ecran.

In ultimii ani sa inregistrat o crestere semnificativa a numarului de locuinte ce au televizoare in dormitoarele copiilor. Aceste schimbari duc la conluzia ca exista mai multe oportunitati de vizionare a emisiunilor TV. De asemenea, inseamna ca mai multi copii si adolescenti sunt spectatori asiduu de televiziune.

In plan national, se recomanda ca tinerii sa petreaca nu mai mult de doua ore pe zi folosind mijloace electronice pentru recreere. In aceasta scoala, mai mult de 72% din elevii de gimnaziu (77% baieti si 67% fete) petrec mai mult de doua ore in fiecare zi in fata micilor ecrane.

Diminuarea timpului petrecut in fata televizorului

Desi exista dovezi evidente care demonstreaza ca timpul petrecut in fata micilor ecrane nu inlocuieste activitatea fizica in randul tinerilor, exista totusi posibilitatea de a diminua, mai ales, timpul petrecut in fata televizorului.

  • Timpul ptrecut in fata ecranului, in special in timpul zilei, ar putea fi petrecut in aer liber sau practicand diverse activitati fizice.

  • Atunci cand petreci mai mult timp in fata televizorului esti mai tentat sa exagerezi cu gustarile grase, bogate in zahar, intr-un cuvant mancare nesanatoasa„.

  • Obiceiul de a petrece timp in fata ecranului deprins in copilarie, va poate urmari si la varsta adulta – si poate avea un impact asupra indicelui de masa corporala (IMC).

De ce nu incercati sa iesiti din aceasta rutina pentru a va mentine corpul sanatos? Chiar si o pauza de 30 de minute de vizionare a programelor TV pentru a face anumite activitati fizice, va aduce beneficii reale pentru sanatate.

Etichete: / / /

Sursa healthykids.nsw.gov.au

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere