Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Din ce in ce mai multi copii din tara noastra sunt supraponderali sau obezi. Acest lucru se datoreaza in principal alimentatiei si mai apoi sedentarismului. In zilele noastre, copiii nu se mai joaca in fata blocului si nici nu mai au alte activitati fizice. Singurele activitati ale copiilor sunt jocurile pe calculator sau tableta sau retelele sociale de pe telefoanele mobile. Aceste „obiceiuri nesanatoase” au efecte dramatice asupra sanatatii copiilor pe termen lung.
Din cauza lipsei activitatii fizice si a alimentatiei nesanatoase, copii din ziua de azi devin obezi. In acest moment, in Romania, procentul de obezitate infantila a ajuns la 40%, ceea ce este cu adevarat ingrijorator. Trebuie sa intelegem, ca un copil obez azi va fi un adult obez si grav bolnav in viitor. Speranta de viata a pacientilor cu obezitate este mult redusa, astfel copii cu exces de kilograme nu vor ajunge la varsta a doua, vor deceda tineri din cauza complicatiilor obezitatii.
Principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2 prin fenomenul de insulinorezistenta intalnit la persoanele cu kilograme in plus. In trecut cazurile de copii cu diabet zaharat tip 2 nu erau descrise in literatura de specialitate. Era considerat ca diabetul zaharat de tip 2 este specific adultilor, de regula peste 40 ani, in special obezi si cu alti factori de risc asociati.
Nu se intalneau copii cu aceasta boala. Dupa anii 1990, in lume, si in special dupa anii 2000 si la noi in tara, incidenta diabetului zaharat de tip 2 a crescut ingrijorator de mult. Pentru a vedea ce inseamna fenomenul de insulinorezistenta, va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului de tip 2”
Sunt consecinta a faptului ca acestia mananca mult si nu consuma caloriile prin exercitiu fizic. Cel mai adesea vom auzi, de la parintii acestor copii, scuza ca ei nu au timp sa isi duca copiii la activitati fizice sau ca acestea sunt mult prea costisitoare si nu si le permit.
In anii trecuti, copii erau la joaca afara cu vecinii de bloc, astazi nu mai sunt lasati de catre parinti deoarece nu mai este „sigur” si nici nu mai sunt alti copii afara cu care sa se joace. Este adevarat ca vremurile s-au schimbat, ca nivelul de infractionalitate a crescut, ca vedem la televizor numai rapiri, violuri si nenorociri in care sunt implicati copii, insa putem gasi alernative!
Scuza ca parintii nu isi permit sa inscrie copilul la o activitate fizica, dublata si cu aceea ca nu au timp sa il duca si sa il aduca, nu este una care sa „tina”. Dragi parinti, plimbatul in parc este gratis, trebuie doar sa vreti sa va duceti copilul acolo. In plus, motivarea ca nu aveti timp este iar o scuza care nu este valabila. Va vom intreba: „De ce ati facut copiii, daca nu aveti timp sa ii cresteti frumos?” Cheia se afla doar la dumneavoastra, si nu e greu de folosit.
Un alt motiv pentru care copilul nu mai face deloc miscare este marea problema a diminetilor: toti copiii merg la scoala cu masina, dusi de parintii lor cu automobilul personal. Acest lucru, nu numai ca produce haos pe strazile din vecinatatea scolilor, dar mai produce si limitarea activitatii copilului. Nu care cumva sa faca 20 de pasi copilul de la masina pana in clasa. Sa il lasam cat mai aproape.
Nu imi aduc aminte ca vreun copil din generatiile ce au facut scoala anterior anilor 2000 sa fi mers la scoala din cartier cu masina. Si ce sa credeti? Au supravietuit drumului de acasa pana la scoala efectuat pe jos, erau si mai slabi si mai sanatosi decat toti copii adusi cu sofer la scara scolii.
Sedentarismul are efecte negative pe termen lung nu numai asupra greutatii; un copil care nu se misca nu se va dezvolta armonios, nu isi va dezvolta corect musculatura, va avea o pozitie vicioasa a coloanei vertebrale, nu isi va dezvolta corect articulatiile si ligamentele. Toate aceste se vor traduce in probleme ale aparatului locomotor in viata lui de adult.
In ultima vreme au aparut inclusiv la televizor „mesaje de ineteres public” prin care ni se spune ca „pentru o viata sanatoasa, faceti miscare in fiecare zi”. Oare de ce s-au gandit cei din media sa faca astfel de mesaje? Ele sunt adevarate si ne indeamna sa fim mai atenti la acest aspect, mai ales daca vorbim despre un copil in dezvoltare.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice