Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat de tip 2 a devenit in ultimii ani o epidemie la nivel mondial, din ce in ce mai multi adulti se imbolnavesc si, din pacate, numarul este in continua crestere. Cauza principala a aparitiei diabetului zaharat de tip 2 este stilul de viata nesanatos si alimentatia haotica care duc la obezitate.

Principala cauza a diabetului

Obezitatea este principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2 prin mecanismul insulinorezistentei ce apare asociat cu kilogramele in plus. Pentru a vedea descrierea mecanismului insulinorezistentei va rugam sa accesati articolul „Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2”.

Daca stim cauza principala a aparitiei diabetului zaharat de tip 2, si anume insulinorezistenta data de obezitate, atunci stim si cum sa il tratam. La inceput se va da tratament cu dieta si se va recomanda scaderea in greutate. Ulterior se va adauga tratament cu atidiabetice orale, iar daca acestea nu vor functiona se va adauga insulina in schema terapeutica. Uneori insulina poate fi introdusa inca de la inceput daca valorile glicemiei sunt foarte mari si nu pot fi scazute doar cu medicamente si dieta.

Scaderea in greutate

Este recomandata pacientilor nou diagnosticati, dar nu numai, ea fiind indicata tuturor pacientilor. Daca pacientul slabeste atunci se amelioreaza insulinorezistenta, ea poate chiar sa dispara daca pacientul devine normoponderal. In acest caz tratamentul poate fi facut pe o perioada foarte lunga de timp doar prin dieta, fara a necesita medicamente sau insulina.

Recomandrea de slabire este de cel putin 5-10% din greutatea corporala in primele 3 luni de la diagnostic, ceea ce a fost dovedit ca are beneficii semnificative. Daca un pacient are 100 kg, i se recomanda sa slabeasca intre 5 si 10kg intr-o luna si glicemiile lui se vor imbunatati semnificativ.

Exercitii fizice in limita tolerantei fiecarui pacient

Pentru a ajuta in procesul de pierdere a kilogramelor se mai recomanda sa se efectueze si exercitii fizice in limita tolerantei fiecarui pacient. Nu vom cere unui pacient obez, sedentar de 55 de ani sa alerge la maraton, lui ii vom recomanda sa mearga pe jos minim 30 de minute in fiecare zi (la plimbare) pentru inceput. Cand isi va dezvolta o mai buna rezistenta fizica ii vom recomanda sa sporeasca efortul, de exemplu sa mearga in ritm alert, pentru ca in timp sa poata sa ajunga chiar sa alerge.

De regula diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele peste varsta de 40 ani, obeze care au si dislipidemie (probleme cu colesterolul in sange) si care sunt si hipertensive. La momentul diagnosticului diabetului zaharat de tip 2 pacientului trebuie sa i se explice ca toate acestea sunt legate si ele trebuie toate controlate pentru a evita eventualele complicatii.

Complicatiile cardiovasculare

Pacientii cu diabet zaharat de tip 2, nu mor din cauza diabetului in sine ci din cauza complicatiilor cardiovasculare asociate diabetului zaharat, cum ar fi bolile de inima, infarctul miocardic sau accidentul vascular.

Un pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat trebuie sa stie ca el trebuie sa isi tina sub control valoarea tensiunii arteriale. Daca la un om fara diabet se recoamda ca tinta sa fie sub 140/90mmHG, la un pacient diabetic tinta este mai mica, sub 130/80mmHG.

Diabeticul trebuie sa isi controleze eficient si valorile grasimilor din sange (colesterol si trigliceride), din cauza faptului ca el este mai predispus la a face evenimente cardiovasculare decat un om fara diabet. Astfel tratamentul cu statina (medicament ce scade colesterolul) este obligatoriu in cazul pacientilor care au nivele crescute de grasimi in sange si diabet zaharat. Statinele protejeaza vasele se sange si impiedica aparitia unui infarct de miocard sau accident vascular.

Credinta populara ca statinele „strica” ficatul este una gresita, ele nu trebuiesc intrerupte pentru ca vecina ne-a spus ca fac rau la ficat. Beneficiile aduse de statine sunt dovedite prin studii clinice si ele ajuta la salvarea vietii. Degeaba ai un ficat sanatos daca ai murit din cauza unui infarct de miocard facut de la infundarea unui vas de sange la inima cu grasime!!!!

Inspectia picioarelor

Pacientul nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 trebuie instruit sa isi inspecteze zilnic picioarele sa anunte medicul daca apar rani sau bataturi. El mai trebuie sa foloseasca incaltaminte adecvata in care sa nu transpire si sa nu il raneasca pantofii.

Vederea pacientului nou diagnosticat poate fi incetosata, el trebuie sa stie ca dupa cateva luni de tratament acest lucru se poate remedia. Nu trebuie sa mearga sa isi faca ochelari pentru ca dioptriile nu vor fi cele corecte, iar dupa ce vederea se va stabiliza, ochelarii facuti in perioada de debut a bolii nu ii vor mai fi buni. Pacientul trebuie informat si el trebuie sa astepte cel putin trei luni de la diagnostic pana cand sa mearga ca isi faca ochelari.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere