Sfaturi simple pentru a avea picioare sanatoase daca suferiti de diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Nu ignorati niciodata o problema care apare la nivelul picioarelor:

  • Problemele la picioare se pot agrava extrem de rapid. Tratarea lor urgenta este vitala.
  • Daca sunteti ingrijorati in legatura cu probleme ale picioarelor dvs., contactati medicul diabetolog.
  • Contactati medicul specialist la primul semn al unor probleme aparute la nivelul piciorului si pastrati numerele de telefon la indemana.

Sanatatea picioarelor este importanta mai ales atunci cand aveti diabet

In fiecare saptamana diabetul provoaca peste 150 de amputari in Marea Britanie.

Persoanele care sufera de diabet zaharat pot dezvolta probleme la nivelul membrelor inferioare, atunci cand nivelul glicemiei se mentine ridicat pe o perioada mai lunga de timp.

Acest lucru impiedica o buna functionare a nervilor si, ca o consecinta, poate aparea absenta senzatiei si riscul de a nu sesiza aparitia unei rani sau arsuri.

De asemenea, poate ingreuna vindecarea ranilor. Chiar si taieturile superficiale, veziculele, arsurile sau infectiile pot duce la ulcere si amputari.

Daca va gestionati cu atentie diabetul, cele mai multe probleme ale piciorului diabetic, inclusiv amputarile, pot fi prevenite.

In acest articol veti gasi informatiile de care aveti nevoie.

Cativa pasi simpli de urmat ca sa aveti picioare sanatoase

Verificati-va picioarele

Daca aveti peste 12 ani, o data pe an trebuie sa consultati un specialist pentru examinarea picioarelor. El va va spune daca exista riscul sa dezvoltati anumite probleme la nivelul membrelor inferioare.

Trebuie sa stiti in permanenta care este starea picioarelor dvs.

La finalul examinarii picioarelor, trebuie sa vi se spuna daca prezentati un risc ridicat de a dezvolta probleme sau daca este nevoie sa consultati si alti specialisti.

Examinati-va singuri picioarele in fiecare zi

In fiecare zi dupa indepartarea incatamintei si a sosetelor/ciorapilor sau chiar inainte de culcare, verificati-va picioarele. Daca simtiti durere, observati modificari ale culorii pielii, umflaturi, taieturi, vanatai, piele ingrosata sau ceva neobisnuit, apelati la asistenta medicala specializata.

Daca nu mai aveti senzatie la nivelul picioarelor, fiti foarte atenti

Faptul ca prezentati risc ridicat de a dezvolta probleme la nivelul picioarelor sau ca v-ati pierdut senzatia in picioare, inseamna ca este posibil sa nu va dati seama daca v-ati ranit. Evitati sa mergeti desculti, mai ales pe nisip fierbinte sau pietris si nu stati prea aproape de radiatoare sau alte surse de caldura.

Atentie cum va taiati unghiile

Daca aveti probleme cu vindecarea leziunilor, inseamna ca orice rana poate creste riscul aparitiei unei probleme grave lanivelul picioarelor, deci taie-ti unghiile cu atentie.

Nu taiati colturile unghiilor pentru a evita cresterea unghiilor incarnate.

Nu folositi plasturi sau lame pentru indepartarea bataturilor. Acestea pot produce leziuni si pot cauza mai multe probleme picioarelor. Daca aveti bataturi, cereti sprojinul unui specialist pentru indepartarea lor.

Asigurati-va ca ciorapii si incaltamintea sunt confortabile

Blisterele pot fi periculoase pentru persoanele cu diabet. Daca pantofii sau sosetele sunt prea stramte, prea largi sau se freaca de picior nu le purtati chiar daca va plac mult.

Tineti diabetul sub control

Usor de zis, greu de facut. Mentinerea nivelului zaharului din sange in limite optime va ajuta sa preveniti deteriorarea nervilor si poate impiedica complicatii serioase.

Consultati medicul diabetolog despre modul in care acesta va poate ajuta

Cereti ajutor specialistilor pentru a renuntati la fumat. Fumatul afecteaza circulatia sanguina, inclusiv la nivelul picioarelor, si va expune la un risc si mai mare de amputatie.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere