Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Simptomele generale ale diabetului zaharat la copii sunt: setea excesiva insotita de un consum crescut de lichide (peste 3 litri pe zi), urinari frecvente si in cantitati mari (din cauza aportului mare de apa), scadere in greutate cu apetit pastrat; cu alte cuvinte pacientul slabeste mancand, stare generala alterata, lipsa de putere, lipsa de concentrare, vedere incetosata.
In cazul diabetului zaharat tip 1, debutul bolii este unul rapid, copilul slabeste un numar mare de kilograme intr-un timp scurt (de exemplu 15 kilograme in doua-trei saptamani), parintii copilului ne vor spune in mod frecvent, folosind o expresie nu tocmai academica, „copilul meu s-a uscat pe picioare intr-un timp extrem de scurt desi a continuat sa manance”. Impreuna cu slabitul, parintele ne va spune ca fiiul/fiica lui a baut peste 3-4 litri de apa pe zi si aproape a stat in permanenta la toaleta urinand; uneori ne poate spune ca urina era decolorata si chiar urat mirositoare. In ultimele sapamani, copilul nu s-a mai putut concentra la scoala, sa-si faca temele, sa fie atent la ore; evenimente uneori semnalate de invatatoare, dar nu intotdeuna luate in serios de catre parinti.
Un alt semn important este un miros specific de „mere putrede”, miros pe care il emana corpul copilului si in special respiratia lui miroase accentuat; acesta este mirosul care este dat de acetona ce se formeaza in cetoacidoza diabetica si in coma diabetica. Pentru a se ajunge la cetoacidoza, glicemia trebuie sa fie peste valoarea de 300 mg/dl de ceva timp. Din pacate, urmatorul pas dupa cetoacidoza, este coma diabetica, care netratata poate fi mortala. Incet, incet copilul devine apatic pana cand starea lui se agraveaza si devine somnolent si nu mai raspunde la stimuli. Acesta este momentul in care trebuie sa sunati la 112 sau sa mergeti de urgenta la spital!!!! Copilul dumneavostra poate fi deja in coma si viata lui depinde de ceea ce faceti dumneavoastra, si anume sa il duceti la spital de urgenta.
Uneori, din pacate, debutul diabetului zaharat tip 1 este atat de rapid incat primul simptom poate fi direct coma de debut a bolii. Este important sa identificati aceste semne si simptome pentru ca viata copilului poate depinde de rapiditatea cu care actionati.
Mai sunt unele aspecte la care trebuie sa aveti grija, nu sunt neaparat simptome ale diabetului ci sunt mai degraba simptome ale altor boli autoimune ce se asociza in mod frecvent cu diabetul zaharat de tip 1. Cel mai frecvent, diabetul zaharat de tip 1 se asociaza cu boala celiaca, sau celiachia. Aceasta este tot o boala produsa printr-un mecanism autoimun, ce debuteaza in copilarie, in special la copilul mic.
In cazul acestei boli copilul va avea simptome gastrointestinale dupa ce a consumat alimente ce contin gluten; greata,varsaturi alimentare, diaree. In plus, copilul nu va lua in greutate conform graficelor de crestere. Un pacient cu intoleranta la gluten va avea episoade repetate de varsaturi dupa ce a mancat produse cu gluten. Aceste varsaturi vor fi mari ca si cantitate, vor fi insotite de diaree severa si vor duce catre deshidratarea masiva a copilului; acesta necesitand sa fie internat pentru a putea fi rehidratat prin perfuzii. Din cauza faptului ca diabetul zaharat tip 1 se asociaza frecvent cu boala celiaca, este extrem de important sa se efectueze teste specifice pentru depistarea modificarilor in nivelul glicemiei.
Pentru a afla factorii de risc ce determina aparitia diabetului zaharat dar si descrierea mecanismului autoimun, va rugam sa cititi articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat
O alta boala autoimuna care trebuie sa ne duca cu gandul la o asociere cu diabetul zaharat tip 2, este Tiroidita autoimuna Hashimoto. Este mai frecvent intalnita la fete, decat la baieti si nu are semne specifice; poate fi depistata prin dozarea anticorpilor TPO, care daca sunt pozitivi, pun diagnosticul de tiroidita. Este extrem de important, ca dupa diagnosticul de tiroidita, sa se efectueze in mod regulat si dozari ale glicemiei si ale hemoglobinei glicozilate, pentru a putea eventual depista din timp un eventual diabet zaharat tip 1.
O atentie speciala trebuie acordata si daca pacientul a fost diagnosticat cu Lupus, tot o boala autoimuna, din doua puncte de vedere: unul pentru ca se poate asocia cu diabetul zaharat tip 1 fiind amandoua boli autoimne si doi prin tratamentul acestei boli care se face cu corticosteroizi (cortizon), medicament care poate creste valorile glicemiei declansand astfel un diabet zaharat de tip 2.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice