Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
In cele ce urmeaza vor descrie semnele si simptomele care ar putea duce cu gandul la un diabet zaharat de tip 1.
Aceasta boala se instaleaza rapid, in decursul a catorva saptamani. Asa ca este extrem de important sa cunoasteti eventualele semnale pe care corpul vi le da pentru a merge cat mai repede la medic si a primi tratament.
Primul simptom pe care pacientul il resimte este setea accentuata, anormala. Un pacient va simti nevoia de a bea zilnic peste 4-5 litri de lichide, in special apa, simtind gura in permanenta uscata. Ne va povesti ca oricata apa ar bea nu reuseste sa isi potoleasca setea. Acest simptom se numeste polidipsie si face parte din triada caracteristica (cele trei simptome cel mai des intalnite) debutului diabetului zaharat.
Uneori, daca momentul debutului diabetului zaharat tip 1 se petrece vara, exista riscul ca pacientul sa se pacaleasca si sa creada ca setea se datoreaza caniculei. Astfel este posibil sa nu ia in seama acest simptom. Atentie, deci, chiar daca este vara, nu este normal sa beti mai mult de 3 litri de apa pe zi. Acesta este un semnal de alarma pe care corpul vostru vi-l transmite si trebuie sa mergeti la medic pentru a va testa valoarea zaharului din sange!
Ca si urmare a simptomului descris mai sus, pacientii vor simti nevoia de a urina mult mai mult decat in mod normal, din cauza unui consum exagerat de lichide. Astfel vorbim de un al doilea semnal de alarma, si anume poliuria (un alt semn caracteristic al debutului diabetului zaharat). Urina va fi decolorata, aproape de culoare apei, deci incolora, si uneori poate avea un miros specific, usor intepator.
Un alt aspect ce trebuie sa ne puna un foarte mare semn de intrebare si sa ne trimita de urgenta la medic este scaderea in greutate. In cazul diabetului zaharat tip 1, pacientul slabeste extrem de mult intr-un timp scurt (de exemplu 15 kilograme in 2-3 saptamani), desi continua sa manance normal. Orice scadere brusca in greutate trebuie sa ne faca sa consultam un medic. Aceasta cu atat mai mult, din cauza faptului ca nu are, cel putin la prima vedere o explicatie logica, pacientul mancand normal. Daca scaderea in greutate este insotita si de primele doua simptome, sete exagerata si urinari frecvente, atunci exista probabilitatea extrem de mare ca diagnosticul sa fie de diabet zaharat tip 1.
Caracteristic pentru diabetul zaharat tip 1 la debut, dar si pe parcursul bolii cand aceasta se decompenseaza, este si respiratia mirositoare. Are un miros specific de „mere putrede”, sau de acetona. Acest miros se formeaza in corp atunci cand glicemia este foarte mare, de regula peste valoarea de 300mg/dl. La aceasta valoare crescuta corpul resimte nivelul crescut din sange ca fiind toxic si incearca sa o scada prin mecanismele lui interioare. Astfel, daca glicemia este mare, corpul decompune glucoza din sange, o arde, pentru a reduce nivelul de toxicitate si a se salva. El percepand aceasta stare ca una de pericol major. In momentul arderii glucozei rezulta niste produsi numiti corpi cetonici, printre care si acetona care da mirosul caracteristic al respiratiei, miros descris mai sus. Actona este volatila (se evapora) astfel este scoasa din corp prin respiratie. Acest semn este mai degraba simtit de catre oamenii din jurul pacientului, acesta obisnuindu-se cu mirosul. De aceea este important ca daca simtiti acest miros la o persoana din jurul dumnevoastra sa ii atrageti atentia si sa ii recomandati sa mearga urgent la medic.
In cazurile cele mai grave, destul de frecvent totusi, singurul simptom al debutului diabetului zaharat tip 1 este coma hiperglicemica. Atunci cand glicemia creste extrem de mult, se produc acei corpi cetonici, apare acidoza metabolica si in final toate duc la coma cetoacidotica, care este o urgenta medicala.
Mai exista si alte semne care pot sa ne duca cu gandul la un eventual debut al diabetului zaharat tip 1. Acestea nu sunt neaparat semne ale bolii ci mai degraba sunt semne ale unor boli care se asociaza frecvent cu diabetul zaharat tip 1.
Printre acestea regasim:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice