Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Diabetul gestational este forma de diabet zaharat care apare la femeile insarcinate. Diabetul este cea mai frecventa complicatie medicala in timpul sarcinii, vestea buna fiind aceea ca de regula, dupa nastere acesta trece. Insa femeile care au avut diabet gestational in sarcina sunt la risc de a face pe parcursul vietii diabet zaharat de tip 2.
Concret, diabetul gestational este o conditie medicala temporara, este prezent numai in timpul sarcinii, deoarece corpul femeii gravide nu produce o cantitate adecvata de insulina, iar nivelul de glucoza in sange este ridicat. În timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretată de corpul mamei. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina, rezultatul fiind cresterea glicemiei.
Factorii de risc pentru diabetul gestational sunt: obezitatea, istoricul de diabet gestational dintr-o sarcina anterioara, prediabetul, dar si istoricul familial de diabet zaharat de tip 2.
Diabetul gestational este diagnosticat intre saptamana 24 si saptamana 28 de sarcina, prin testul de toleranta la glucoza (TTGO), obligatoriu de efectuat tutoror femeilor insarcinate.
De regula, nu exista semne si simptome vizibile care sa fie asociate cu existenta diabetului gestational. Semne diabet: urinare frecventa, sete neobisnuita, oboseala, vedere incetosata, gura este uscata, infectii dese.
Testul care diagnosticheaza boala se numeste testul de toleranta la glucoza si se face de medic in saptamanile 24-28 de sarcina. Acest test consta in administrarea per os a unei cantitati de glucoza, mai exact pacienta bea 75g glucoza diluata in apa pe nemancate. Apoi se efectuaeza 3 determinari ale glicemiei din sangele venos:
Pe nemancate (valori normale < 92 mg/dl)
La o ora dupa ingestie (valori normale < 180 mg/dl)
La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (valori normale < 153 mg/dl).
Reprezentantii Asociatiei Americane de Diabet (ADA), sustin ca se considera existenta diabetului gestational daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.
Esential in tratamentul diabetului gestational este controlul nivelului de glucoza din sange. De aceea, absolut toate femeile gravide care au fost diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa-si monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa. De asemenea, medicul va recomanda un regim alimentar dar si efectuarea de exercitii fizice. Atunci cand dieta si sportul nu sunt suficiente, gravida va face tratament cu insulina, deoarece este singura permisa in sarcina; medicatia orala nu are aporbare pentru a fi administarata la femeia gravida.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice