Sindromul metabolic explicat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sindromul metabolic este un cumul de afectiuni care se regasesc la acelasi pacient. Pentru a putea pune diagnosticul de sindrom metabolic, pacientul trebuie sa reuneasca minim 3 din cele 5 criterii ale sindromului metabolic.

Criterii de diagnostic sindrom metabolic

  • diabet zaharat diagnosticat sau toleranta alterata la glucoza;
  • obezitate abdominala definita printr-o circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati;
  • hipertensiune arteriala definita ca valori ale tensiunii mai mari de 140/90mmHg;
  • dislipidemie cu hipertrigliceridemie, cu valori ale trigliceridelor serice peste 150mg/dl;
  • valori scazute la HDL Colesterol (colesterolul bun), sub 40mg/dl la barbati si sub 50mg/dl la femei.

Un pacient trebuie sa aiba minim 3 dintre aceste criterii pentru a fi diagnosticat cu sindrom X metabolic.

De regula pacientii diabetici intrunesc criteriile pentru sindrom metabolic; in special cei cu diabet zaharat de tip 2. Un pacient cu diabet zaharat de tip 2 este obez, el poate asocia si dislipidemia si hipertensiunea arteriala.

Obezitatea ca factor de risc

Obezitatea este principalul factor de risc in aparitia diabetului zaharat de tip 2 prin mecanismul insulino rezistentei. Din acest motiv, de cele mai multe ori cele doua coexista. Pentru a citi mai multe despre mecansimul insulino rezistentei si implicarea lui in aparitia diabetului zaharat de tip 2, ca rugam sa accesati articolul: „Totul despre diabetul zaharat de tip 2”.

Atunci cand avem un pacient obez, care a dezvoltat si diabet zaharat de tip 2, ne putem astepta ca el sa aiba si valori crescute ale lipidelor din sange. De regula pentru ca pacientul sa ajunga obez, el trebuie sa fi mancat „bine” inainte, o perioada lunga de timp. El a mancat alimente consistente caloric si de cele mai multe ori bogate si in grasimi. Astfel, la un asemenea pacient vom gasi si dislipidemie cu hipertrigliceridemie.

Un pacient cu probleme ale grasimilor din sange, va avea si colesterolul crescut, in special pe cel rau LDL-Colesterol va fi peste limite, iar colesterolul bun HDL-Colesterol va fi mic. Protectia lui cardiovasculara va fi mica.

In acest fel se poate cumula diabetul zaharat de tip 2 cu obezitatea si cu dislipidemia (valorile crescute ale trigliceridelor si valori scazute ale HDL-Colesterol); in acest fel pacientul nostru are 4 din cele 5 criterii ale sindromului metabolic.

Varianta cea mai frecvent intalnita este atunci cand pacientul intruneste toate cele 5 criterii ale sindromului metabolic. Aceasta este si cea mai grava forma si cea care va produce cele mai multe probleme de sanatate in viata bolnavului.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala se asociaza frecvent cu obezitatea si cu diabetul zaharat de tip 2. Acestea se asociaza si cu dislipidemia mai sus amintita. In acest fel, cele 4 se asociaza destul de des si duc la intrunirea celor 5 criterii ale diagnosticarii sindromului metabolic.

De ce este o problema ca toate aceste criterii se asociaza si ele formeaza sindromul metabolic? Nu este inca un diagnostic in plus fata de cele pe care pacientul le avea anterior? Ei bine problema este ca acest cumul de factori duc la cresterea globala a riscului cardiovascular. Practic fiecare element al sindromului metabolic creste riscul cardiovascular.

Daca un pacient are doar unu sau doua elemente ale sindromului metabolic el va avea riscul cardiovascular aferent acelor elemente. Daca el are toate elementele, riscul lui va creste exponential pentru ca impreuna aceste elemente se potenteaza unul pe altul si produc un risc mult mai mare decat ar produce fiecare luat separat.

Riscul cardiovascular inseamna ca pacientul se afla in pericol de moarte de cauza cardiovasculara (infarct de miocard, accident vascular) sau se afla in pericol de a suferi un eveniment cardiovascular non fatal dar cu repercursiuni grave; el poate suferi un accident vascular ischemic in urma caruia sa ramana paralizat toata viata lui.

Complicatiile cardiovasculare ale sindromului metabolic apar mai repede decat in cazul in care pacientul nu ar avea acest cumul de factori de risc; in medie cam in 10-15 ani de la diagnosticarea sindromului.

Din cauza faptului ca acest sindrom aduce cu el un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave, el trebuie tratat cu foarte mare seriozitate si trebuiesc redusi factorii de risc care pot fi influentabili. Astfel tensiunea trebuie tinuta sub control strict cu medicatie anti hipertensiva, dislipidemia trebuie tratata cu medicatie hipolipemianta (statina si/sau fibrat), diabetul zaharat trebuie echilibrat pana la o valoare a hemoglobinei glicozilate sub 7% (daca nu exista contraindicatii) iar greutatea trebuie scazuta sub nivelul de obezitate.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere