Sursa News Medical
Sindromul picioarelor nelinistite, sau boala Willis-Ekbom, este o afectiune neurologica, comuna, care afecteaza sistemul nervos, si se manifesta prin senzatie de disconfort la nivelul picioarelor (neliniste, furnicaturi, piscaturi, arsura) ameliorata pe moment de miscare, inclusiv a bratelor.
Aceste senzatii se agraveaza, adersea, pe timpul noptii sau in repaos, si pot aparea simptome care variaza de la usoare pana la insuportabile provocind tulburari ale somnuli.
Miscarile periodice ale membrelor sunt asociate cu sindromul picioarelor nelinistite, in care o persoana va simti nevoia necontrolata de a misca picioarele bratele sau a alte parti ale corpului.
O cauza a sindromului picioarelor nelinistite poate fi diabetul, la fel ca o serie de alte boli cronice.
Nivelul ridicat al zaharului din sange la persoanele cu diabet poate provoca leziuni nervoase care duc la neuropatie periferica diabetica.
Deteriorarea nervilor la nivelul membrelor inferioare din cauza neuropatiei periferice este un factor care contribuie la aparitia sindromului picioarelor nelinistite.
Studiile anterioare au aratat ca aceasta afectiune apare frecvent la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, care pot suferi, de asemenea, de tulburari ale somnului despre care se crede ca este asociat cu metabolizarea defectuasa a glucozei.
Exista doua tipuri de sindrom al picioarelor nelinistite: primar si secundar.
Sindromul primar nu are nicio cauza cunoscuta, desi medicii banuiesc ca mostenirea genetica poate avea un rol in aparitia bolii, care, de multe ori, se declanseaza inaintea implinirii varstei de 40 de ani.
Sindromul secundar afecteaza, de obicei, persoanele peste 40 de ani si este asociat cu o serie de cauze care pot agrava simptomele, inclusiv:
Afectiuni cronice – cum ar fi diabetul, neuropatia periferica, deficienta de fier, boala Parkinson, insuficienta renala si hipotiroidie.
Sarcina – sindromul picioarelor nelinistite se poate declansa in ultimul trimestru al sarcinii, in special incepand cu saptamana a 27-a. In cele mai multe cazuri, simptomele dispar in patru saptamani de la nastere.
Efectele secundare ale medicatiei – antidepresivele, antipsihoticele, antagonistii dopaminergici si unele medicamente antialergice pot agrava simptomele bolii Willis-Ekbom.
Exista, de asemenea, un anumit stil de viata asociat sindromului picioarelor nelinistite si care poate agrava simtomele bolii. Acestea includ:
Medicul va pune diagnosticul pe baza unor simptome. Testele de sange vor fi facute pentru a exclude cauze secundare, cum ar fi insuficienta renala, in caz contrar nu exista un test medical pentru diagnosticul sindromului picioarelor nelinistite.
Desi nu exista un tratament care sa vindece aceasta afcetiune, exista, totusi, numeroase modalitati prin care pot fi controlate simtomele si diminua efectele asupra vietii cotidiene a pacientilor.
Tratamentul sindromului primar al picioarelor nelinistite se adreseaza simptomelor utilizand o varietate de tehnici de autogestionare, cum ar fi:
Scopul tratamentului pentru sindromul secundar al picioarelor nelinistite este de a viza cauza de baza, administrand anumite medicamente utile in calmarea simptomelor moderate pana la severe. Aceste medicamente includ:
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical