Anca Rusen | Rubrica: Diabet la copii | 19 noiembrie 2018
Diabetul zaharat este una dintre cele mai mari probleme de sanatate. Datele oficiale arata ca in prezent, 823.000 de romani sunt diagnosticati cu diabet, insa numarul real al bolnavilor ar putea fi mai mare, in conditiile in care nu toti sunt diagnosticati, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
„Numarul de persoane care sufera de diabet este foarte mare, 823.000 la nivelul tarii, care sunt tratati in cadrul programului national de diabet. Incidenta diabetului este foarte mare la nivelul Romaniei – 12,4% din nivelul populatiei Romaniei. In randurile copiilor se constata o crestere a incidentei diabetului. Astazi avem in monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip I. Aceste date au impus necesitatea unei masuri urgente. In primul rand pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu diabet. O buna monitorizare a glicemiei va reduce riscul de aparitie a complicatiilor acute si cronice cauzate de diabet”, a declarat Sorina Pintea, in conferinta de presa.
De asemenea, anul acesta, in vederea realizarii unui control bun al glicemiilor a fost permis accesul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1 la tehnologii de ultima generatie din domeniul dispozitivelor medicale specifice pentru administrarea tratamentului si automonitorizarea nivelului glicemic, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii, potrivit Hotnews.ro.
Mai exact, cu ajutorul acestor dispozitive moderne se urmare se diminuarea riscului de aparitie al hipoglicemiilor.
Accesul la sistemele de monitorizare continua a glicemiei si sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora, este asigurat prin 11 centre de specialitate din tara, in baza unor criterii de eligibilitate, arata Ministerul Sanatatii. Se estimeaza ca printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi si 3.600 de copii.
Reamintim si faptul ca in 2018 au fost introduse in lista de medicamente compensate si gratuite trei molecule noi care largesc variantele de tratament ale pacientilor cu diabet zaharat tip 2.