Anca Rusen | Rubrica: Alimentatia sanatoasa copii | 19 martie 2019
Despre componentele unui stil de viata sanatos, in ce consta dieta copiilor cu diabet zaharat de tip 2 dar si despre cele mai bune metode de slabit a povestit in exclusivitate pentru Diabet AZ, Iulia Hadarean, specialist in nutritie in cadrul Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.
Profesia de dietetician a venit ca urmare a interesului legat de o alimentatie sanatoasa si de practicarea activitatii fizice. Satisfactiile sunt foarte mari, mai ales in munca cu copii unde ai ocazia sa ajuti o persoana la inceput de drum si sa il ajuti sa devina un adult mai sanatos. Munca se desfasoara atat cu copii, cat si cu familiile acestora iar faptul ca sfaturile prezentate ajung sa se puna in practica si poti astfel sa ajuti la imbunatatirea calitatii vietii este un lucru minunat.
Stilul de viata sanatos are 4 componente principale: alimentatia sanatoasa, practicarea activitatii fizice, hidratarea corespunzatoare si odihna. Fiecare factor este deosebit de important, astfel incat daca excludem vreunul dintre ele, rezultatele dorite nu pot sa apara.
Pacientii cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 au nevoie in primul rand de un management optim al greutatii. In cele mai multe cazuri se recomanda o scadere ponderala iar prin reducerea tesutului adipos va scadea si riscul de a dezvolta aceasta patologie metabolica. Planul de nutritie pentru un astfel de pacient trebuie alcatuit in functie de mai multi factori: greutate, inaltime, IMC (indice de masa corporala), diferiti parametrii determinati cu analizatorul corporal cu bioimpedanta (masa de tesut adipos, masa musculara, procentul de hidratare), metabolismul bazal, gradul de activitate fizica pe care il practica si bineinteles, preferintele alimentare ale acestuia. Planul alimentar va fi echilibrat, va respecta proportiile optime de macronutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi) si va contine alimente bogate in vitamine si minerale.
In afara de alimentatie, parintii cu copii care sunt cu risc crescut de a dezvolta aceasta patologie sunt sfatuiti sa aloce timp zilnic pentru activitatea fizica, sa limiteze timpul petrecut la ecranul telefonului, tabletei etc., sa petreaca timp de calitate impreuna ca si familie si sa isi schimbe stilul de viata spre unul mai sanatos. Nu in ultimul rand, parintii sunt sfatuiti sa puna si ei insisi aceste sfaturi in practica, alaturi de copii.
Copiii care prezinta obezitate trebuie sa urmareasca un plan alimentar echilibrat si complet, in niciun caz vreo dieta restrictiva. Fiind in perioada de crestere, necesarul lor energetic este destul de crescut si au nevoie de toate grupele de alimente. In general rezultatele apar rapid doar prin focusarea asupra alimentelor sanatoase si incercand sa reducem din cele mai putin sanatoase.
Inainte de efortul fizic copii au nevoie de alimente care sa le asigure energia necesara sa sustina efortul fizic. O gustare usoara, alcatuita din fructe sau lactate (iaurt, sana, chefir, lapte batut) sunt o alegere excelenta. Masa inainte de efort fizic trebuie consumata cu minim 1 ora inainte, astfel incat procesul de digestie sa se realizeze corespunzator. Dupa efortul fizic in primul rand este necesara o rehidratare corespunzatoare iar ca si alimente in aceasta situatie carbohidratii complecsi sunt esentiali (paine integrala, orez integral, paste integrale, cartofi, legume etc.) alaturi de proteine care sustin masa musculara si ajuta la regenerarea ei (carne de pui, peste, curcan, porc, vita etc.).
Pentru toti copiii, singura bautura recomandata este apa, indiferent de IMC-ul acestora.
Un plan alimentar destinat copiilor cu un IMC ridicat nu trebuie sa fie scump, mai ales prin faptul ca se recomanda limitarea alimentelor mai putin sanatoase si atunci o mare parte din buget nu se va mai directiona catre alimente de tip fast-food, dulciuri, sucuri, prajeli in ulei etc. si va include alimente ca si legumele, fructele, lactate, carne, paine, cartofi, orez, paste.