Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 4 martie 2019
Alimentatia are un rol esential in mentinerea starii de sanatate. Cu atat mai mult daca persoana in cauza a fost diagnosticata cu diabet zaharat sau cu prediabet alimentatia este cuvantul cheie in mentinerea unui echilibru. Despre ce alimente pot consuma persoanele diagnosticate cu prediabet sau ce alimente nu au voie, precum si despre etapele si componenta diversificarii la bebelusi a povestit in exclusivitate pentru Diabet AZ, Iulia Hadarean, specialisti in nutritie in cadrul Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.
Ce alimente pot consuma persoanele care au fost diagnosticate cu prediabet? Dar alimente interzise, ce le este interzis sa consume?
Prediabeticii trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, consumand alimente din fiecare grupa: cereale, carne si oua, lactate, legume si fructe. Nu exista alimente interzise in totalitate, este vorba de frecventa cu care sunt consumate aceste alimente mai putin sanatoase. Astfel, se recomanda consumul mai rar a produselor bogate in zaharuri (dulciuri, sucuri, patiserie), a produselor de tip fast-food bogate in grasimi, a snacks-urilor cu adaos mare de sare si a alimentelor prajite in baie de ulei.
Multi parinti incep diversificarea cu mancare pentru bebelusi la borcan, biscuiti, pufuleti, covrigei, pe scurt – mancare procesata. Credeti ca au facut alegerea potrivita? Puteti sa ne spuneti pe scurt, ce alimentatie trebuie sa oferim copiilor pana la 2 ani, ca sa nu-i predispunem la obezitate?
Diversificarea alimentatiei trebuie sa inceapa la varsta de 6 luni, la recomandarea medicului pediatru si trebuie sa includa o varietate de alimente sanatoase din toate cele 5 grupe de alimente (cereale, carne si oua, lactate, legume si fructe).
Dar dincolo de aceasta varsta? Ce alimentatie le este indicata copiilor preadolescenti?
Asemenea preadolescentilor, la fel ca si copiilor sau adultilor, se recomanda o alimentatie sanatoasa, echilibrata si ferita de excese alimentare.