Sportul ca preventie a diabetului zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Putem vorbi despre sport ca pereventie in diabetul zaharat doar pentru diabetul zaharat de tip 2. In ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 1, aceste principii nu se aplica, deoarece diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna si din pacate nu poate fi prevenita.

Pentru a revedea mecanismul autoimun de aparitie a diabetului zaharat tip 1, va rugam cititi articolul: Cauze diabet zaharat la copii.

Pastrarea unei greutati normale

Cel mai important factor prin care sportul ne ajuta sa prevenim aparitia diabetului zaharat tip 2 este faptul ca ne ajuta sa ne pastram o greutate normala. Evitam astfel aparitia obezitatii si aparitia fenomenului de insulinorezistenta, fenomen incriminat de aparitia diabetului zaharat tip 2.

Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat.

Studiile clinice au demonstrat, de-a lugul anilor, reale beneficii aduse de practicarea sportului in mod regulat. Sportul aduce beneficii atat persoanelor sanatoase cat si celor deja diagnosticate cu diverse patologii. In ceea ce priveste diabetul zaharat tip 2, prima linie de tratament a acestei boli este dieta si exercitiul fizic. In cazul in care prin dieta si exercitii fizice nu se obtin rezultatele dorite de scadere a glicemiei, abia apoi se trece la administrare de antidiabetice orale si/sau insulina.

Consumul de glucoza la nivelul muschilor

Mecanismele prin care sportul ne ajuta sunt multiple, cel mai important fiind consumul de glucoza (de zahar) de la nivelul muschilor din timpul exercitiilor fizice. Astfel, in timpul exercitiilor fizice, organismul are nevoie de materie prima pe care sa o arda pentru a compensa consumul de energie. Aceasta materie prima este zaharul.

La persoanele normale din punct de vedere al greutatii, nu exista mari depozite de zahar in muschi. Acestea vor trebui sa consume un numar mai mare de zaharuri in ziua in care fac efortul fizic, pentru a putea compensa consumul generat de activitatea fizica. Sportul ajuta persoanele slabe sa nu se ingrase, evitand astfel si riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip 2, datorat surplusului de kilograme.

In cazul persoanelor obeze, discutam despre riscul de aparitie al diabetului zaharat tip 2 din cauza fenomenului de insulinorezistenta prezent din cauza cantitatii mari de depozite de grasime din corp. Acesta este principalul factor de risc incriminat in aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Cum ajuta sportul aceste persoane?

Simplu – reduce riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip 2 prin reducerea numarului de kilograme. Cum spuneam mai sus, in timpul efortului fizic, corpul arde zaharul din muschi. Cantitatea de zahar din muschi nu este una foarte mare, din aceasta cauza dupa ce s-a terminat glucoza din masa musculara, corpul trebuie sa continue sa consume materie prima pentru a face fata efortului fizic. In acest caz, corpul scoate depozitele de grasime, pe care le are din abundenta, transforma grasimea in zahar si apoi o arde ca materie prima pentru efortul fizic. Rezulta astfel o scadere a depozitelor de grasime, o scadere a numarului de kilograme si ca efect final, o scadere a fenomenului de insulinorezistenta, implicit a riscului de aparitie al diabetului zaharat tip 2.

Scaderea riscului de aparitie a diabetulului zaharat tip 2 este direct proportionala cu scaderea numarului de kilograme. Sansele scad cu atat mai mult cu cat slabeste pacientul mai mult.

Limita tolerantei fizice

Sportul se recomanda a fi facut in limita tolerantei fizice. Asadar, nu vom recomanda unui pacient obez de 65 ani sa alerge la un maraton 10 kilometrii, deoarece cu siguranta limita tolerantei lui fizice nu ii va perimite. Unui astfel de pacient ii vom recomanda minim 30 minute de mers pe jos zilnic, initial la pas lent, apoi in pas alert. In momentul cand va tolera acest efort ii putem recomanda o schema mai complexa de exercitii fizice. Unui pacient tanar neantrenat, ii vom recomanda sa creasca progresiv durata si intensitatea efortului fizic, pentru a ajunge in final sa poata executa programe complexe de pregatire la fel ca un alt adult tanar, care este insa antrenat si obisnuit cu eforturi mari.

Se recomanda efectuarea de efort fizic pentru toate persoanele, atat cele tinere cat si cele trecute de prima tinerete. S-a dovedit ca sportul ajuta la pastrarea corpului si a spiritului tanar. S-a mai dovedit ca un regim zilnic sanatos, care contine o dieta corecta si exercitii fizice efectuate in mod regulat, poate ajuta la prevenirea aparitiei diabetului zaharat tip 2.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere