Agentia reuters
Un studiu al oamenilor de stiinta din Coreea de Sud a aratat ca, in cazul bolnavilor de diabet tip 2, stratul de fibre nervoase retiniene periferice se subtiaza mai repede, asta chiar daca nu s-a instalat retinopatia diabetica.
„Rezultatele noastre arata ca verificarea stratul fibrelor nervoase retiniene ar trebui sa se faca periodic in cazul peroanelor cu diabet tip 2”, declarat medicul Jung Yeul Kim, potrivit Reuters.
Cercetatorii au observat ca subtierea stratului de fibre nervoase retiniene periferice este o variabila importanta in cazul mai multor boli oftalmologice si care se poate masura cu ajutorul unei tomografii de coerenta optica in domeniu spectral.
In cadrul studiului s-au colectat date dupa verificarea a 49 de pacienti cu diabet fara retinopatie diabetica, 52 cu retinopatie diabetica in stadiu usor sau moderat si 63 de persoane sanatoase.
Astfel, omenii de stiinta au constatat ca, initial, grosimea medie a fibrelor nervoase retiniene periferice a fost de 96,2 um in grupul de control, 93,5 um in grupul fara retinopatie si 90,4 um in grupul cu retinopatie diabetica. In cei trei ani cat a durat studiul, valorile au scazut semnificativ in cazul subiectilor cu diabetic, comparativ cu persoanele sanatoase.
Etichete: fibre nervoase retiniene periferice, retinopatia diabetica, boli oftalmologice diabet, consult ochi diabetici, controale medicale diabet, tomografie de coerenta optica
Agentia reuters