Te-ai saturat de diabet? Iata cum puteti duce o viata normala

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cand aveti diabet, lista de activitati care trebuiesc facute vi se poate parea foarte lunga. Va gestionati glicemia, luati medicamente, va supravegheati dieta si faceti exercitii fizice.

Acest lucru va poate face sa va simtiti coplesiti si epuizati. Iata cateva sfaturi daca sunteti in aceasta situatie:

1. Constientizati ca nimeni nu este perfect

Nu exista vacante pentru diabet. Chiar si cei mai constiinciosi nu isi pot mentine tinta de nivel glicemic, dieta sau activitate fizica tot timpul.

„Diabetul este unic, deoarece luati decizii medicale, zi de zi, minut la minut”, spune un doctor in psihologia sanatatii clinice.

„Cand bolnavii prezinta o stare permanenta de stres din cauza diabetului, sunt nefericiti”, spune directorul Centrului de Diabet de la Spitalul General din Massachusetts.

El spune ca oamenii trebuie sa se ierte pe ei insisi daca isi rateaza obiectivele intr-o zi, o saptamana sau chiar mai mult.

„Relaxati-va putin. Va dati toata osteneala, dar trebuie sa recunoasteti ca nimeni nu este perfect.”

2. Atentie la cauzele stresului

Sa traiesti cu diabet poate provoca frica, furie, griji si tristete.

Directorul grupului de cercetare in domeniul comportamentului la diabetici de la Școala de Medicina a Universitatii California, a studiat ceea ce medicii numesc „suferinta diabetului” la persoanele cu diabet de tip 1 si la cei cu diabet zaharat de tip 2. El a descoperit ca intr-o perioada de 18 luni, de la o treime pina la jumatate dintre persoanele cu diabet simt din plin neajunsurile acestei boli.

El citeaza sapte surse comune de suferinta a diabetuli in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1. Cel mai frecvent este un sentiment de neputinta.

„Nivelul glicemiei are o existenta proprie. Urca. Coboara. Trebuie sa va adaptati in permanenta. Exista un sentiment de neputinta care este, cu adevarat, greu de tolerat,” spune cercetatorul.

Alte surse comune de suferinta cauzata de diabetul zaharat in randul diabeticilor de tip 1 includ:

  • Isi faci griji pentru ceea ce presupun cei din jurul lor;
  • Preocuparea cu privire la accesul la o ingrijire medicala buna;
  • Lipsa de sustinere din partea familiei sau a prietenilor, sau sentimentul ca acestia se transforma in „politia pentru diabet”;
  • Teama de scadere periculoasa a nivelului glicemiei;
  • Stresul provocat de gestionarea nivelului de zahar din sange;
  • Preocuparea pentru dieta si frecventa meselor.

Directorul grupului de cercetare sustine ca diabeticii ar trebui sa acorde atentie la ceea ce le provoaca stres si sa incerce sa gestioneze acele cauze. El sugereaza programe sau ateliere care sa se concentreaze pe cauze.

„Exista lucruri pe care le poti face”, spune el.

El a descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 aveau, de asemenea, un sentiment de neputinta. El spune ca un sentiment de esec si perceptii sociale negative au fost alte surse comune care pun in dificultate persoanele cu diabet de tip 2.

Este important sa fiti atenti la chimbarile importante pe care diabetul le aduce in viata dvs. Cu cat vi le asumati mai repede, cu atat veti putea sa gestionati boala mai bine.

3. Stabiliti obiective realiste

Este important sa evitati epuizarea fizica. Este mai bine ca un obiectiv mare sa fie impartit in etape mai mici si mai usor de gestionat.
„Pasii mici pentru atingerea unui obiectiv mai mare are adesea sens”, spune o persoana, care are diabet de tip 1.

Daca trebuie sa slabiti 20 de kilograme, realizati acest obiectiv esalonat, cate 2 kg pe luna, de exemplu. Daca consumati bauturi carbogazoase, incercati-le pe cele dietetice. Daca in mod normal mananciati o cupa mare de inghetata, incercati s-o reduceti la jumatate.

„Ar trebui sa va adaptati planul de tratament la stilul dvs. de viata si nu invers”, spune vicepresedintele echipei de management al stilului de viata de la Asociatia Americana pentru Diabet.

4. Cereti ajutor

Construiti o retea de asistenta si utilizati-o.

Pe langa medicul dvs., cautati consilieri sau prieteni de familie care pot fi acolo pentru dvs. cand va simtiti coplesit. Impartasirea problemelor cu care va confruntati, ca parte a unui grup de suport pentru diabet, poate fi de mare ajutor.

Cereti celor apropiati ajutorul specific de care aveti nevoie. Acest lucru poate insemna orice, de la a ruga un membru al familiei sa va reaminteasca sa luati medicamentele, pana la a cere unui prieten sa va insoteasca la plimbare de cateva ori pe saptamana.

„Fara acest sprijin, oamenii adesea se simt doborati”, spune acelasi doctor.

5. Constientizati faptul ca tranzitiile pot fi dificile

Schimbarea poate insemna o provocare pentru oricine, mai ales daca are loc in timp ce incercati sa gestionati diabetul, poate fi cu adevarat dificila.

Pentru a diminua acest stres, incearcati sa anticipati si sa va pregatiti pentru schimbari mari in viata. Acest lucru va reduce impactul asupra modului in care va gestionati diabetul.

6. Comunicati cu medicului dumneavoastra

Consultati-l in mod regulat. Descrieti simptomele fizice si sentimentele pe care le aveti in legatura cu boala. Diabetul va poate da stari de anxietate sau depresie. In plus, felul in care va simtiti joaca un rol important in capacitatea de a va controla diabetul.

„Aceasta este o componenta adesea uitata sau ignorata”, spune un specialist despre sanatatea mentala. „Este la fel de importanta ca o dieta sanatoasa si exercitiile fizice.”

Este important sa aveti un rol activ in comunicarea cu medicul dvs. Acesta este instruit in gestionarea diabetului. Dar s-ar putea sa nu stie despre impactul emotional pe care il poate avea boala aupra pacientului, sustin aceiasi specialisti.

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere