Testarea glicemiei: cand, cum si de ce

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 17 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Testarea glicemiei, a zaharului din sange este extrem de importanta pentru realizarea unui bun control al diabetului zaharat.

Astfel, persoanele care au primit un diagnostic de diabet zaharat trebuie sa-si masoare nivelul zaharului din sange din doua motive extrem de importante. Primul este acela ca masurarea glicemiei are un rol esential in gestionarea bolii si a planului de tratament. In al doilea rand, fiindca numai asa pot fi amanate aparitia complicatiilor diabetului zaharat.

Acasa, nivelul zaharului din sange se masoara cu ajutorul glucometrului. Mai mult, daca vei cunoaste in principalele momente ale zilei ce valori ale glicemiei ai, vei putea sa alegi corect ceea ce sa mananci in ziua aceea, vei putea sa iti adaptezi tratamentului medicamentos sau insulina, vei cunoaste ce exercitii fizice pot sa faci si pe care este bine sa le amani. Cu alte cuvinte, masurarea glicemiei la pacientul cu diabet zaharat este cheia prin care poti sa previi agravarea manifestarilor bolii, dar mai ales dezvoltarea complicatiilor grave ale acestei boli.

De ce are nevoie un pacient pentru masurarea glicemiei acasa

In primul rand are nevoie de un glucometru, adica de un aparat sau mai corect zis de un dispozitiv electronic care citeste nivelul zaharului din sange dintr-o mostra de sange.

De asemenea, ai nevoie de benzi de testare. Practic acesta banda se va introduce in glucometru.

Nu in ultimul rand ai nevoie si de un dispozitiv pentru intepare, dar si de lantete, adica ace cu ajutorul carora vei intepa pielea.

Insa nu trebuie sa te ingrijorezi, fiindca odata cu primirea diagnosticului medicul tau diabetolog te va invata tot ceea ce trebuie sa cunosti despre masurarea glicemiei acasa.

De ce este important sa-ti testezi glicemia

  • In functie de valoarea glicemiei vei putea sa ajustezi, asa cum ti-a spus medicul, doza de insulina sau de antidiabetice orale.
  • Vei cunoaste ce anume poti sa consumi ca alimentatie in ziua respectiva.
  • Vei putea sa previi hipoglicemia dar si hiperglicemia.
  • Un bun control glicemic amana dezvoltarea complicatiilor neplacute chiar grave ale bolii de fond.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Diabetul are miros?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Bolnavii de diabet zaharat prezinta un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19?

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere