Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna caracterizata prin lipsa totala a producerii de insulina. Cu alte cuvinte, pancreasul pacientului nu mai poate produce acest hormon. Astfel, tatamentul diabetului de tip 1 se va face prin injectii de insulina cu ajutorul carora se va controla nivelul glicemiei. Insulina este un hormon secretat de corpul nostru la nivel pancreatic si are ca rol reglarea nivelelor de zahar din sange si insulina este vitala pentru transformarea glucozei in energie; in lipsa ei apare diabetul zaharat.
Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca tratament cu insulina pentru reducerea nivelului de glucoza din sange, sa-si monitorizeze regulat nivelurile de glucoza din sange si sa aiba o dieta alimentara sanatoasa. De asemenea, acestia este bine sa faca zilnic miscare sau sport.
Scopul managementului diabetului este mentinerea nivelurilor de glucoza din sange cat mai aproape de intervalul tinta. Atentie! Acest interval variaza in functie de istoricul medical al fiecarui pacient in parte. De aceea, trebuie sa discuti cu medicul diabetolog despre nivelul optim la care tu trebuie sa-ti mentii nivelul de glucoza din sange dar si despre modalitatile de a o face.
Cert este insa ca pastrarea nivelului glicemiei la intervalul optim este echilibrul corect dintre ceea ce mananci, activitatea fizica si administrarea tratamentului. De asemenea, trebuie sa fii constient ca nivelurile de glucoza din sange, care sunt prea mari, pot duce la hiperglicemie sau cetoacidoza si de aceea este indicat sa faci tot ce-ti sta in putere sa nu ajungi la ele. Totodata, nivelurile de glucoza din sange, care sunt prea scazute, pot duce la hipoglicemie.
Cetoacidoza este o urgenta si trebuie sa apelezi imediat serviciile de urgenta. In esenta, este extrem de important sa inveti despre fiecare reactie anormala a corpului, a organismului tau, despre ceea ce inseamna fluctuatia nivelului de glucoza din sange si sa actionezi corespunzator. Vorbeste des cu medicul tau diabetolog si afla tot ceea ce tine de controlul adecvat al bolii. Si nu uita: mentinerea nivelurilor de glucoza din sange in tinta te va ajuta sa previi atat complicatiile pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Pentru pacientii care au deja diabet zaharat de tip 1, prevenirea complicatiilor prin controlul glicemic bun si screening-ul medical obisnuit este esentiala.
Atentie! Initierea tratamentului cu insulina la pacientii cu diabet zaharat tip 1 este obligatorie. Pancreasul acestora nu mai secreta insulina, de aceea, singura solutie compatibila cu viata este insulinoterapia. Schema de insulinoterapie se va adapta varstei, stilului de viata, greutatii corporale si afectiunilor asociate ale pacientului.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice