Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Prima etapa de tratament este modificarea stilului de viata, insa de cele mai multe ori nu este suficient de serios aplicata sau complet inteleasa importanta acestor modificari ale stilului de viata.
De exemplu, numeroase studii sustin ca atunci cand un pacient isi va modifica stilul de viata si va pierde in greutate macar 5-10% din greutatea corporala la care a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Astfel, isi va mentine la valori optime tensiunea arteriala are mari sanse sa amane aparitia complicatiilor bolii diabetice.
De cele mai multe ori, acest tip de diabet poate sa fie tratat doar prin dieta si eventual antidiabetice orale. In prezent, exista mai multe clase de antidiabetice orale disponibile in Romania, care se indica in functie de particularitatea fiecarui pacient in parte. De aici si importanta luarii in evidenta si a monitorizarii pacientului cu diabet zaharat prin intermediul unui medic specialist, fara a se incerca autotratarea cu diete sau medicatie administrate din propria initiativa a pacientului (informatii citite sau auzite ce pot deveni periculoase, amenintatoare de viata chiar).
Cu trecerea anilor, datorita unui control incorect al glicemiilor pe termen lung – prin neglijarea tratamentului cu antidiabetice orale si al dietei, pacientii ajung sa necesite tratament cu insulina. In aceste cazuri refuzul tratamentului cu insulina va conduce la complicatii severe precum coma diabetica sau chiar deces.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti