Un partener ,,unic” in prevenirea ulcerului diabetic al piciorului

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Un brant inventat de oamenii de stiinta de la UT Southwestern poate reduce temperatura piciorului pacientilor cu neuropatie diabetica cu cateva grade, diminuand astfel un factor de risc semnificativ in cazul ulcerelor diabetice ale piciorului. Acest nou dispozitiv, detaliat intr-un articol publicat online inainte de a fi tiparit pe 6 mai in The Journal of Foot & Ankle Surgery, ar putea, in cele din urma, sa previna mii de amputari care au loc in fiecare an la nivel mondial din cauza acestei afectiuni.

Doar in SUA, au loc peste 100.000 de amputari la nivelul extremitatilor inferioare in fiecare an, multe dintre ele fiind determinate de ulcerele piciorului diabetic. Aceste ulcere sunt asociate cu numeroase consecinte negative asupra calitatii vietii si asupra sanatatii, inclusiv o rata a mortalitatii de 50% ,in termen de cinci ani, pentru pacientii care le dezvolta.

Desi cauza exacta a acestei complicatii comune bolii diabetice este neclara, presiunea ridicata la nivelul talpilor piciorului a fost considerata a fi principala cauza. In consecinta, tratamentul preventiv cel mai prescris in cazul ulcerelor piciorului diabetic sunt branturile de ameliorare a presiunii.

Cu toate acestea, spune Metin Yavuz, profesor asociat la Divizia de Proteze si Ortotica a Scolii de Meserii din Domeniul Sanatatii de la Centrul Medical UT Southwestern, se pare ca aceasta interventie profilactica nu isi indeplineste obiectivul, deoarece numarul amputarilor cauzate de diabet au crescut, in ciuda branturilor de diminuare a presiunii disponibile pe scara larga.

,,Chiar si atunci cand pacientii folosesc pantofi si branturi terapeutice, informatii si monitorizare atenta”, spune el, ,,30 pana la 40% dintre pacientii care au avut un ulcer la piciorul diabetic vor dezvolta inca un altul in decurs de un an”.

In speranta ca aceste cifre vor scadea

Yavuz si colegii sai s-au concentrat pe un alt factor de risc al acestei afectiuni: temperatura talpii piciorului. Studiile pe animale au aratat ca pielea piciorului mentinuta la o temperatura intre 25 si 30 de grade Celsius este mai putin probabil sa se descompuna sub presiune decat decat atunci cand temperatura depaseste aceste limite.

Picioarele pacientilor cu diabet tind sa fie mai calde datorita inflamatiei asociate bolii, explica Yavuz, agravata de frictiunea din timpul mersului si de incaltamintea terapeutica rigida pe care o poarta pacientii, fabricata, de obicei, din materiale sintetice care actioneaza ca izolatori de caldura.

„Ne-am gandit, de ce sa nu intrerupem acel cerc vicios incercand sa scadem temperatura la nivelul piciorului?” spune el.

Pentru acest lucru, Yavuz si colegii sai de laborator, ajutati de o subventie pilot de la Centrul de Medicina Translationala al UTSW, au dezvoltat un sistem bazat pe o cantitate mica de apa rece care circula prin niste orificii in interiorul unui brant reducand astfel presiunea la nivelul talpilor.

Dispozitivul, pe care cercetatorii l-au numit Talpi de Monitorizare si Reglare a Temperaturii si Presiunii (TAPMARI), consta dintr-un mic recipient fixat pe gamba care contine o unitate de racire, o pompa mica de apa, baterii si un termostat. Unitatea de racire utilizeaza un tip de racire termoelectrica numita „efect Peltier” pentru a raci apa la temperatura dorita, care este apoi pompata in orificiile din branturi. Ulterior, Yavuz a inceput o colaborare cu compania de inginerie Vivonics Inc. si a obtinut finantare de la Institutul National de Sanatate pentru a imbunatati designul.

Cercetatorii au testat dispozitivul imbunatatit pe opt voluntari

Un barbat si sapte femei cu varsta medie de 45 de ani. Cinci dintre acesti voluntari erau sanatosi si trei sufereau de neuropatie diabetica.

Folosind o camera termica cu infrarosu, cercetatorii au fotografiat talpile picioarelor subiectilor inainte de a purta dispozitivul de racire, apoi au introdus branturile de racire in pantofi doar la piciorul drept. Au facut mai multe fotografii termice dupa ce subiectii au mers cinci minute pe o banda de alergat, si din nou dupa ce au purtat branturile inca doua ore si au mers din nou cinci minute pe banda de alergat.

Rezultatele au aratat ca, initial, temperatura medie la nivelul talpilor a fost de 28,1 grade C. Temperatura medie la sfarsitul studiului a fost de 31,7 grade C pentru piciorul stang si 25,9 grade C pentru cel dreapt, la care s-a utilizat sistemul de racire TAPMARI. Desi, in timpul mersului, picioarele subiectilor cu diabet s-au incalzit mai mult decat cele ale voluntarilor sanatosi, totusi, pe toata durata experimentului s-a mentinut o temperatura medie de 27,5 grade C in piciorul drept, sugerand ca branturile de racire ar putea ajuta la mentinerea unei temperaturi in limite care ar preveni ranire tegumentului la nivelul talpilor.

Temperaturile scazute din branturi nu au provocat vasoconstrictie (ingustarea vaselor de sange) la nivelul piciorului, care ar fi putut deteriora tesutul, spune Yavuz. Cu toate acestea, temperatura la nivelul talpii a atins pana la 30,8 grade C in unele zone ale ale talpilor, in special la mijlocul talpii, sugerand ca designul brantului trebuie imbunatatit. Alte elemente de design ar putea fi, de asemenea, modificate, spune el, precum reducerea dimensiunii unitatii purtate pe gamba.

In cele din urma, spune Yavuz, aceste dispozitive ar putea schimba evolutia bolii la pacientii cu diabet, prevenind aceasta complicatie frecventa si adesea grava.

,,Ulcerele diabetice la nivelul piciorului pot fi o povara majora pentru pacienti, familiile lor, medici si sistemul de sanatate”, spune el. „Ceea ce facem acum pentru a preveni aceste complicatii, sau pur si simplu, pentru a mentine status quo-ul nu functioneaza. TAPMARI ar putea fi inceputul unei noi abordari.”

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere